Ve čtvrtek proběhnou volby v pobytových zařízeních v karanténě, týkají se jen pěti institucí

Volby v pobytových zařízeních, která jsou v karanténě, se budou ve čtvrtek konat pouze v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Většina krajů totiž žádné instituce v karanténě kvůli pandemii koronaviru nemá. Vyplývá to z informací, které Česká televize získala v jednotlivých krajích. Na čtvrtek 1. října přitom připadají volby v uzavřených zařízeních, jako jsou domovy seniorů, hospice nebo LDN. Jde o jeden ze tří zvláštních způsobů hlasování podle speciálního zákona, který v srpnu schválili poslanci.

Na čtvrtek připadají volby v pobytových institucích v karanténě. Týkat by se mohly domovů pro seniory, ale i hospiců nebo léčeben dlouhodobě nemocných. V praxi ale podle zjištění České televize nemá většina krajů v tuto chvíli žádné takové pečovatelské ústavy v karanténě.

Speciální komise tak půjdou do čtyř institucí v Královéhradeckém kraji a jedné v Jihomoravském. „V Královéhradeckém kraji jde o Senior dům Beránek Úpice, Domov důchodců Police nad Metují, Domov V Podzámčí Chlumec nad Cidlinou a Betanie Náchod,“ řekla České televizi mluvčí kraje Sylvie Velčovská.

Volební komise přijde ve čtvrtek také do Domova Horizont v Kyjově na Hodonínsku, který hygienici uzavřeli kvůli nemoci covid-19 mezi klienty i zaměstnanci. Půjde o stejnou komisi, která ve středu sbírala na Hodonínsku hlasy od lidí v karanténě ze staženého okénka auta.

Volby v pobytových zařízeních v karanténě jsou jedním ze tří zvláštních způsobů hlasování pro lidi v karanténě nebo izolaci. V úterý mělo ministerstvo vnitra poskytnout krajským úřadům seznam těchto lidí. Zvláštní způsoby hlasování jsou platné podle nového zákona, který pro účely letošních voleb schválili poslanci v srpnu.

Dalšími dvěma zvláštními způsoby jsou volby v takzvaných drive-inech, které proběhly ve středu, a možnost nechat si donést volební urnu domů zvláštní komisí, která bude chráněna proti přenosu nemoci. K tomu dojde až v pátek a sobotu, zájemci o takový způsob voleb ale musí do čtvrtka zatelefonovat na krajský úřad.