„Pandemické“ volby začaly, na drive-in stanoviště přijel zlomek očekávaných lidí

UDÁLOSTI: Volby naplno začnou až v pátek, lidé v karanténě nebo izolaci ale již hlasovali (zdroj: ČT24)

Krajské a senátní volby již začaly. Většina lidí přijde volit až v pátek po 14. hodině, ale již ve středu mohli své právo uplatnit lidé, kteří jsou kvůli nákaze koronavirem nebo podezření na ni v izolaci či karanténě. Volby probíhaly na 78 drive-in stanovištích. Dorazit mohlo až 16 tisíc lidí, na které se izolace či karanténa vztahuje, podle předběžných údajů však možnosti volit z auta využilo jen přibližně 3500 z nich.

Volby v době pandemie jsou od všech předchozích hlasování odlišné. Už jen to, že se hlasuje dva dny předem, není v případě krajských voleb běžné. Voliči, které lékaři či hygienici poslali do karantény, měli tu možnost ve středu od 7 do 15 hodin. Sami mohli celou cestu k volbám včetně procedury samotné absolvovat v autě. Izolaci nebo karanténu má momentálně nařízeno 16 tisíc lidí.

Volební komise musely na průběh hlasování dohlížet v ochranných oblecích. Kolik lidí k nim dorazilo, se v jednotlivých okresech výrazně lišilo. Záleželo i na tom, kolik lidí je ve kterém regionu v karanténě nebo izolaci. Informace o voličích v karanténě nebo izolaci dostaly jednotlivé krajské úřady od ministerstva zdravotnictví v úterý.

Například v Hradci Králové přijeli první izolovaní voliči hned po otevření drive-in volební místnosti úderem sedmé. Pak ale dlouho nic – další tři voliči dorazili po půl druhé hodině. Naproti tomu na stanoviště v Brně přijelo jen během dopoledne zhruba 150 voličů.

V Praze – kde se volí jen do Senátu v části města (drive-in volební místa pro okresy Praha-západ a Praha-východ byla umístěna mimo hlavní město) – přijíždělo podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana asi dvacet voličů za hodinu. „Zájem o senátní voleby obecně nebývá příliš velký a potvrzuje to i zájem o drive-in stanoviště,“ upřesnil.

Komise s přenosnými urnami mohou přijít domů, je třeba objednat je

Jak lidé, kteří kromě volebního výjezdu musí zůstávat doma, hlasovali, zatím nikdo neví. Urny s jejich volebními lístky zůstaly zapečetěné i po uzavření drive-in stanovišť a komisaři je otevřou až v sobotu ve 14 hodin, kdy volby skončí v celé republice. I tehdy budou muset být vybaveni ochrannými prostředky, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy.

„Šlo nám od začátku o to, aby běžné okrskové komise nepřicházely do styku ani s voliči v karanténě, ani s hlasovacími lístky, které odevzdají,“ zdůraznil ředitel odboru voleb na ministerstvu vnitra Petr Vokáč. Podle místopředsedkyně Českého statistického úřadu Evy Krumpové bude při otevírání obsah všech obálek smíchán do jedné hromady, komisaři tedy nebudou mít tušení, ze kterého okresu jednotlivé hlasy pocházejí.

Kdo nechtěl nebo nemohl přijet volit ve středu autem, bude mít možnost ještě v pátek nebo sobotu, kdy budou připravené speciální volební komise s přenosnými urnami. Jejich návštěvu je však potřeba objednat na krajském úřadě, a to do 20 hodin ve čtvrtek 1. října. Zároveň budou ve čtvrtek obcházet komisaři s přenosnými urnami pobytová zařízení, která jsou kvůli pandemii uzavřena, jako jsou LDN, hospice a domovy pro seniory.

Volební komise ohrožuje nákaza i vysoký věk členů

Voliči, kteří v karanténě nebo izolaci nejsou, budou moci vybírat členy svého krajského zastupitelstva nebo senátora, případně hlasovat v místních referendech v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Již se ale objevil první případ, kdy nemá na volby kdo dohlížet. V Rohatci na Hodonínsku se vyskytl covid-19 mezi volebními komisaři i jejich náhradníky.

„Největší komplikací pro nás je, že máme pozitivní zapisovatelky a zároveň i náhradníky za zapisovatelky,“ upřesnil starosta Jarmil Adamec. Zapisovatelky nakonec do obce přijedou z Hodonína. Obecně ale je problém náhradníky sehnat. „U mnoha převládala obava,“ podotkl starosta.

Obavy z možné karantény komisařů mají také v Hustopečích. Radnice připravuje volební scénář hlavně kvůli vysokému věku komisařů. Průměrně jim je 68 let. „Vzhledem k tomu, že máme poměrně vysoký věkový průměr ve volebních komisích, může nastat situace, kdy si to členové volebních komisí mohou na poslední chvíli rozmyslet,“ poukázal tajemník městského úřadu Pavel Michalica.