Ruské výhrady k vyzdvižení významu 21. srpna považuje Zeman za drzost. Přemýšlí, zda zrušit návštěvu Moskvy

Ostrou kritiku adresoval prezident Miloš Zeman na adresu ruského ministerstva zahraničí, jemuž se nelíbí, že Česko vyhlásilo 21. srpen za významný den. Prohlášení ministerstva označil Zeman v rozhovoru pro web Parlamentní listy za „absolutní drzost“. Zároveň uvedl, že zvažuje, zda nezruší svou plánovanou účast na oslavách konce války v Moskvě v příštím roce.

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení poté, co prezident Zeman podepsal novelu, která vyhlasila 21. srpen Dnem památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Podle ruského ministerstva se Praha snaží události z roku 1968 začlenit „do současného politického kontextu“ a zákon vnímá jako neochotu „otočit tuto stránku dějin, která kalí atmosféru rusko-českých vztahů“.

Podle českého prezidenta je takové prohlášení drzost, ze které by mohl vyvodit důsledky. „Před časem jsem přijal pozvání prezidenta Putina na oslavu 75. výročí vítězství v druhé světové válce, a teď přemýšlím o tom tam buď vůbec nejet, anebo, což asi udělám spíše, tam jet a říci Rusům: ,Co kdybyste obrátili list a přestali si toto výročí připomínat?',“ řekla hlava státu Parlamentním listům.

Již dříve Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího reagoval na prohlášení Moskvy tím, že okupaci Československa a její oběti je nutné si připomínat, ne na ně zapomenout.

Aby si Česko připomínalo 21. srpen jako památný den, navrhla skupina poslanců z většiny klubů s výjimkou KSČM. V době, kdy se novela projednávala ve sněmovně, vzbudila pozornost slova komunistického poslance Stanislava Grospiče. Ten řekl Českému rozhlasu, že mrtví byli „vesměs oběti dopravních nehod“. Později se za toto tvrzení omluvil.