Výrok o obětech srpna 1968 byl nešťastný, připustil Grospič

Místopřeseda KSČM Stanislav Grospič se omluvil za výrok k obětem srpna roku 1968. V nedávném rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že většinou šlo o oběti dopravních nehod. Teď vystoupení označil za nešťastné, vstup vojsk Varšavské smlouvy podle něj byl špatný.

„Dovolte, abych se veřejně vyjádřil a zároveň omluvil za nešťastné prohlášení v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. (…) Nikdy bych se neodvážil znevážit a hanobit a zneuctít jakékoliv poškození lidského zdraví včetně ztráty lidského života,“ řekl Grospič před začátkem úterního jednání Poslanecké sněmovny.

Ujistil, že jeho „nešťastné vyjádření“ takto nebylo myšleno. „Mnohokrát jsem se vyjádřil, že invaze – vstup vojsk v roce 1968 byl špatný, tragický, poškodil naši společnost a zanechal v ní hluboké rány,“ dodal.

Grospičovu omluvu ocenil místopředseda STAN Petr Gazdík, který je zároveň místopředsedou mandátového a imunitního výboru, jejž Grospič řídí. „Tento výbor je trochu jiný než ostatní, zabývá se velmi citlivými a osobními věcmi. Pokud člověk, který je předsedou, je schopen pronést takovou nehoráznost, jako byla slova pana Grospiče o okupaci a dopravních nehodách v roce 1968, tak je to něco, co by mě nutilo si ho přestat vážit. Pokud se za to byl schopen omluvit, já to vítám a věřím, že se ve svých názorech skutečně posune a bude tím i věrohodnějším předsedou výboru,“ uvedl.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil sice Grospičovu omluvu ocenil též, zároveň však míní, že jeho původní výrok potvrdil, že KSČM je strana, kde stalinisté mají své pozice a neoprostila se od minulosti.

„Oběti dopravních nehod“

Stanislav Grospič hovořil s Českým rozhlasem ve druhé polovině října krátce předtím, než Poslanecká sněmovna schválila vyhlášení 21. srpna významným dnem – dnem obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. „To byly vesměs oběti dopravních nehod. Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci,“ řekl místopředseda KSČM rozhlasu.

Vzbudil tak množství negativních ohlasů, k opozičním politikům se ovšem přidal například i premiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud to myslel vážně, tak by se skutečně měl omluvit. Je to neuvěřitelné, každý ví, že to byla invaze, že to byla okupace, že nás to poznačilo,“ řekl předseda vlády. Sovětské tanky podle něj v roce 1968 zničily naděje vkládané do pražského jara.

Vedení KSČM se nicméně za Grospiče postavilo. Šéf strany Vojtěch Filip uvedl, že „rozvíření a vytržení z kontextu je spíše kampaň proti němu (Grospičovi)“.