Chcete ohrozit naši bezpečnost, prohlásil místopředseda ČSSD na adresu Šojdrové

Události, komentáře: Šojdrová a Veselý o syrských sirotcích (zdroj: ČT24)

Česko a Slovensko znovu odmítly kvóty na rozdělování běženců. Už v minulých dnech zdejší politiky rozdělila žádost Řecka o pomoc s přemístěním čtyřiceti nezletilých a opuštěných dětí z tamních uprchlických táborů. V Událostech, komentářích o přijetí těchto dětí diskutovala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) s místopředsedou ČSSD Ondřejem Veselým. Podle europoslankyně svým postojem Česko odmítá dobrovolnou solidaritu. Řecko nám chce poslat problémové nezletilé, oponuje Veselý.

„Vnucujete nám násilné Afghánce a Pákistánce, kteří páchají trestnou činnost v Řecku a Řekové se jich chtějí zbavit. Chcete ohrozit naši bezpečnost,“ tvrdí na adresu Šojdrové Veselý (ČSSD).

„Připadá mi pod lidskou úroveň říkat, že přijmeme jen ty nejmenší. Ostatní ochranu také potřebují. Myslela jsem, že se mezi sociálními demokraty najde slušný člověk,“ reaguje lidovecká europoslankyně.

Podle Veselého je Česko schopné postarat se o sirotky pod podmínkou, že Řekové najdou čtyřicet syrských dětí mladších deseti let. Většina dětí je ale starších čtrnácti let, upozorňuje poslanec.

„Ti, které nám nabízí řecká vláda, jsou nezletilí z Afghánistánu a Pákistánu, navíc věky, které udávají, nikdo není schopen prověřit. Jak se ukázalo v Německu, tak velmi často věk zkreslují,“ tvrdí místopředseda sociálních demokratů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podle něj nehledá důvody, proč by Česko nemělo Řecku pomoci. „Řecká strana nespolupracuje. Je zjevné, že nám chtějí vnutit nezletilce, kteří u nich páchají trestnou činnost a jsou problémoví,“ míní Veselý. Atény podle jeho slov už rok ignorují výzvy tuzemského ministerstva vnitra k předání seznamu dětí, o které je třeba se postarat.

Šojdrová: K Hamáčkovi nemám důvěru

Michaela Šojdrová vyzývá Jana Hamáčka, aby zveřejnil dopis řeckého ministra vnitra. „To, co tady slyším, je hrubá lež. V dopise se nehovoří o sedmnáctiletých teenagerech. V dopise je prosba o dobrovolnou solidaritu. My jsme odmítli kvóty, ale nechceme ani dobrovolnou solidaritu,“ namítá europoslankyně za KDU-ČSL.

Argumenty o bezpečnosti europoslankyně chápe, Česko by proto podle ní mělo být aktivní a vybrat si děti, které potřebují pomoci.

Ministr vnitra se podle jejích slov nechce setkat ani s ní, ani s občanskou veřejností, která nabízí pomoc. „Přestaňme se na to dívat tak, že to udělají ti druzí. Vím z řeckého ministerstva vnitra, že někteří odpověděli pozitivně. Ze všech zemí EU odmítla usnesením vlády přijmout uprchlíky snad jen Česká republika,“ konstatuje Šojdrová a připomíná, že Česko v minulosti udělilo azyl nelegálně příchozím dospělým.

„Řecko nespolupracuje. Řecko obecně napíše ‚Přijměte je a my vám je tam pošleme.‘ Tak to přece nejde. Každá země chce udržet svoji bezpečnost, a pokud by řecká strana řekla, že má čtyřicet dětí bez doprovodu do deseti let, jsme připraveni je přijmout. Paní europoslankyně dodala seznam, kde jsou dvě takové děti,“ oponuje místopředseda poslaneckého klubu sociálních demokratů s tím, že zmíněné děti už v Řecku jsou v rodině a chodí do školy.

„Chtěla bych vidět odpověď, že tyto dvě děti, které mi seděly na klíně, už jsou dnes v rodině. Bohužel nemám důvěru k panu ministrovi. Řekl, že chceme dobrovolnou solidaritu. Teď ji můžeme ukázat,“ vyzývá Šojdrová.