Systém jako trampolína. Ministryně Maláčová chystá revizi sociálních dávek

Události: Ministerstvo práce chystá revizi sociálních dávek (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje revizi sociálních dávek. Už nyní je podle šéfky resortu Jany Maláčové (ČSSD) jisté, že změn bude víc, než úřad původně předpokládal. Úpravy čekají oba příspěvky na bydlení, životní minimum, pěstounské dávky nebo pomoc v nezaměstnanosti. V různých formách podpory stát lidem vyplácí stovky miliard ročně.

„Chtěla bych, aby dávkový systém byl jako trampolína. Dostanete se do problémů, ta trampolína vás vyhoupne zpět do normálního života a vy můžete zase začít fungovat, to znamená pracovat, pečovat o své blízké nebo chodit do školy,“ popisuje svou představu ministryně práce a sociálních věcí Maláčová (ČSSD).

Týden v politice: Rozhovor s Janou Maláčovou (zdroj: ČT24)

Konkrétní plány na zpřísnění pravidel jsou známé třeba u podpory v nezaměstnanosti. Pokud uchazeč opakovaně odmítne nabídku práce nebo jinak poruší podmínky, přišel by o státní pomoc na celý rok. V současnosti je trest pouze půlroční.

Nemá to být permanentní stav. Dávkový systém nemá být síť, ve které člověk uvízne a žije v té síti celý život.
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věcí

Zeman: Kdo odmítne nabízenou práci, neměl by dostávat žádné dávky

Nezaměstnanost nedávno klesla na 2,7 procenta, jde o nejnižší zářijovou hodnotu za 23 let. Podle prezidenta Miloše Zemana je právě v této oblasti sociálních dávek prostor pro úspory. „Sám zastávám názor, že ten, kdo odmítne nabízenou práci, by neměl žádné dávky dostávat,“ popsal svou představu prezident.

Komise pro revizi dávek má připravený návrh, který by požadavek prezidenta zohlednil. „S panem prezidentem tyto změny konzultuji a jsme v souladu,“ říká Maláčová. „Myslím, že lidé, kteří odmítnou pracovat, odmítnou nabídku práce, by měli být minimálně vyloučeni z evidence práci hledajících na více měsíců, než je současná úprava,“ upřesňuje.

„Jsou výjimky jako zdravotní stav, nebo že musí lidé příliš daleko dojíždět. Stávalo se, že to bylo velmi daleko, několikahodinové dojíždění. To nemám na mysli. Ale pokud někdo odmítá pracovat, i když je mu neustále nabízena pomocná ruka, tak musí počítat s tvrdšími postihy,“ pokračuje ministryně.

O návrhu je ochotna diskutovat i opozice. „Jsem velkým kritikem ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, ale pokud by přišla s tímto opatřením, tak podle mého názoru logiku má,“ uvedl k tomu ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Debata by se měla zaměřit na lidi, kteří jsou dlouhodobě v evidenci a současně nemají zdravotní problémy,“ říká místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Olga Richterová (Piráti).

Valorizace životního minima

Další změny pak ministerstvo plánuje u dávek na bydlení, které se mají zjednodušit. Ze současných dvou se má stát jedna. Úpravou má projít i životní minimum. Za posledních 5 let podle resortu ztratilo nárok na přídavek na dítě (který se od životního minima odvozuje) 200 tisíc pracujících rodin s dětmi. 

„S revizí dávek chci navrhnout valorizaci životního minima. Uvědomuji si, že dvě třetiny lidí, kteří jsou na této částce závislí, jsou senioři a děti, a proto navrhnu valorizaci,“ plánuje ministryně Maláčová.

Pracovní skupina má výsledky celé prověrky dávek předat v listopadu. Během prosince chce ministerstvo práce poslat opatření do připomínkového řízení.

Hygienické standardy v bytech a další opatření proti chudobě

Poslanci tento týden resort kritizovali i za přístup k patnácti opatřením proti chudobě, které s revizí dávek souvisí. „Ministerstvo práce a sociálních věcí trošku neví, jak má tuto oblast uchopit, a to se ukazuje i v dosavadní práci ministerstva,“ uvedla místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Opatření mají stanovit třeba hygienické standardy v bytech, zavést povinnost trvalého pobytu v obci, kde jedinec fakticky bydlí, nebo striktně navázat pobírání dávek na sociální práci a školní docházku.

Letos stát poslal penzistům 392 miliard

Stát vyplácí za sociální dávky stále víc peněz. Od ledna do konce října přesáhly výdaje 500 miliard korun, před rokem to bylo o asi 38 miliard méně. Hlavním důvodem je to, že mezi dávky patří v rozpočtu i důchody, které představují čtyři pětiny všech peněz na dávky a každý rok se zvyšují. Letos stát poslal penzistům už 392 miliard, což je o 32 miliard víc než za stejnou dobu loni.

Například na podporu v nezaměstnanosti nejdou stovky, ale jednotky miliard. Letos do konce října to bylo 6 miliard a 840 milionů. Tuto dávku v září pobíralo 71 tisíc lidí, průměrně šlo o částku kolem 8 tisíc korun.

Ministerstvo práce rozděluje celkem 11 dávek. Patří mezi ně i rodičovský příspěvek, o jehož zvýšení v současnosti rozhodují poslanci, nebo porodné, pohřebné, příspěvek a doplatek na bydlení nebo na mobilitu.