Dělníci před zimou finišují opravy na dálnicích, loňský kolaps se nebude opakovat, slibuje ministerstvo

Události ČT: Dělníci před zimou finišují opravy na dálnicích (zdroj: ČT24)

Dělníci na dálnicích pro letošek ukončují opravy. Nejdéle, do konce listopadu, zůstanou na D1 a na jednom úseku dálnice D5. Ředitelství silnic a dálnic říká, že za dodržení termínu tentokrát ručí. Vloni se práce zpozdily, nasněžilo a doprava mezi Prahou a Brnem zkolabovala.

Na dálnici D8 dodělali opravy dělníci o víkendu a vracet už se nebudou ani na D11. Opravované úseky na D1 se budou zprovozňovat od 10. do 30. listopadu. Stejně dlouho zůstane i další problematické omezení na D5 u Berouna, naopak na D2 už je pro letošek hotovo.

Nejvíc pozornosti se upírá na dálnici D1, kde loni nestihla jedna z firem práci dodělat a následoval dopravní kolaps. Letos se ale podle ministerstva nebude opakovat. „Můžeme to garantovat díky tomu, že tam tentokrát pracují firmy, které jsou zodpovědné a zvládají organizaci práce,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Každé zpoždění už teď může znamenat posun termínu o další rok. Silničáři a ministerstvo si ale teď věří. „Z mého pohledu je termín 2021 konečný,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (nestr. za ANO). I to je ale pozdě, podle původní prognózy z doby zahájení oprav se mělo právě teď na konci roku 2019 končit úplně.

Na západě Českomoravské vrchoviny už je znát, že se zima blíží a práce na dálnici D1 jdou do finiše. Nově odlitý souvislý pás betonu se ještě nařeže a zdrsní, pak se budou dodělávat už jen krajnice, svodidla a další detaily. 

Asi nejhorší místo na D1 tak aktuálně není v místě samotné modernizace, ale přímo před Prahou, kde se pouze mění asfalt. Silničáři oznámili, že v tomto úseku zůstanou do 19. října.