Sníh na Vysočině opakovaně zastavil provoz na dálnici D1

Sněžení ve středu odpoledne a večer opakovaně zastavilo dopravu na dálnici D1 na Vysočině. Kolony se vytvořily kolem 15:00, postupně se protáhly na desítky kilometrů. Po 19:00 byl provoz obnoven poté, co kolonou ve směru na Brno projely sypače s pluhy. Uvízlá auta se začala pomalu rozjíždět, další téměř dvouhodinové uzavření ale následovalo kvůli kamionu vzpříčenému v místě zúžení. Kolem 22:30 se kolony začaly znovu pomalu dávat do pohybu.

Situace se výrazně zkomplikovala po odpoledním sněžení. Nejhorší byla mezi 88. a 110. kilometrem v obou směrech dálnice, kde je obousměrné zúžení kvůli její rekonstrukci. Po 18:00 byla kolona na Brno dlouhá 34 kilometrů, ve směru na Prahu byla dvacetikilometrová, uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Silničáři se do kolony nemohli dostat, protože řidiči neudělali záchranářskou uličku. Pomohla až asistence policie. Obtížně sjízdné byly také silnice v okolí dálnice.

Doprava ve směru na Brno se znovu zastavila před 21:00, když se na 98. kilometru porouchal kamion. O chvíli později Národní dopravní informační centrum (NDIC) ohlásilo kalamitní stav na 91. kilometru. Policie odkláněla auta z dálnice u Humpolce a směřovala je před Havlíčkův Brod k Jihlavě, kde se mohli řidiči na dálnici vrátit. Vyproštění kamionu a zprůjezdnění dálnice ve směru na Brno policie ohlásila na Twitteru.

Kvůli havárii kamionu byla odpoledne a večer řadu hodin uzavřena také silnice číslo 34 u obce Jitkov na Havlíčkobrodsku. Její plné zprůjezdnění policie oznámila krátce před 22:00. „Havarovaný kamion se podařilo vyprostit. Objízdné trasy byly zrušeny,“ uvedla. Ke spadlým stromům nebo vyprošťování zapadnutých aut měli hasiči od 7:00 asi 60 výjezdů. 

Sníh omezil i provoz vlaků

Po nočním sněžení stále zůstávají neprůjezdné i některé úseky železnice na Jihlavsku a Pelhřimovsku. Náhradní autobusy místo vlaků jezdí mezi Horní Cerekví a Kostelcem u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou. Zprovoznění trati tam České dráhy očekávají ve čtvrtek kolem poledne.

Mimo provoz zůstává rovněž úsek Humpolec–Lípa, kde také jezdí náhradní autobusy. Vlaky by zde mohly znovu vyjet ve čtvrtek kolem 8:00.

Jenom do středečního dopoledne přijala policie na Vysočině za 24 hodin 125 hlášení o mimořádných událostech v dopravě týkajících se popadaných stromů, nesjízdných silnic, kamionů blokujících provoz nebo nehod, kterých bylo asi šest desítek.