ŘSD nemůže k penězům firem, které chce pokutovat za modernizaci D1. Podalo ústavní stížnost

Ředitelství silnic a dálnic podalo ústavní stížnost kvůli modernizaci dálnice D1. Chce se tak bránit proti dřívějšímu rozhodnutí soudu, které mu zakázalo čerpat pokuty pro stavební firmy z jejich bankovních záruk. ŘSD chtělo tímto způsobem pokutovat firmy za zpoždění prací na modernizovaném úseku D1 u Humpolce, kde během zimy několikrát zkolabovala doprava.

Ředitelství silnic a dálnic si u Ústavního soudu stěžuje na verdikt Vrchního soudu v Praze. „ŘSD podalo stížnost k Ústavnímu soudu 30. srpna,“ sdělila ČT mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Informaci potvrdil i mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Silničářům se nelíbí, že vrchní soud potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze, který svým předběžným opatřením zastavil čerpání pokut z bankovních záruk. ŘSD chtělo pokutovat firmy, které do loňského prosince modernizovaly úsek dálnice D1 u Humpolce a jejich práce postupně nabraly velké zpoždění. Konkrétně se jedná o českou Geosan Group, italskou Toto S.p.A. Construzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy.

Loni v prosinci silničáři firmám kvůli prodlužujícím se uzavírkám vypověděli smlouvu na modernizaci. Dopravní omezení v modernizovaném úseku mělo před zimou zmizet, což se nestalo. Jízdní pásy zůstaly zúžené i v prosinci, ačkoliv ŘSD nařídilo odstranění omezení nejpozději do konce listopadu. V prosinci docházelo za špatného počasí k dopravním kolapsům.

Mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se od letošního května opět pracuje, nového zhotovitele vysoutěžilo ŘSD ve zkráceném výběrovém řízení. Silničáři věří, že stihnou modernizaci dokončit v roce 2021.