Nedůvěřiví Češi nejvíce věří hnutí ANO

Praha – Nejen nejpočetnější, ale také nejstabilnější voličskou základnu ze všech českých politických stran má hnutí ANO, zjistil výzkum agentury TNS Aisa. Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly tento týden, vyhrálo by je hnutí celkem suverénně se ziskem 27 % hlasů. Současné vládní koalici ale většina Čechů nevěří, většina dotázaných včetně voličů koaličních stran také hodnotí současnou politickou situaci jako špatnou. Jen pět procent voličů vládních stran do nich dnes vkládá plnou důvěru.

Obliba hnutí ANO od voleb neustále roste, jeho voličská základna se ale spíše obměňuje. Jen přibližně polovina současných voličů patří mezi ty, kteří jej volili ve volbách v roce 2013. Zhruba stejné množství voličů získalo hnutí od jiných stran, zejména od ČSSD a částečně také od TOP 09 a KDU-ČSL, jako od těch, které se voleb v roce 2013 nezúčastnily. „ANO na jednu stranu získává nové voliče, na druhou stranu ti, kteří je volili v minulých volbách, od nich odcházejí,“ uvedl ředitel agentury Bronislav Kvasnička s tím, že tito lidé nepřecházejí k jiným stranám, ale v současnosti by k volbám nešli.

Podobně nestabilní základnu voličů mají nyní také zelení a Úsvit. Naopak nejvíce stálých voličů mají lidovci, které opakovaně volilo až 90 % příznivců. U ostatních stran se tento podíl pohybuje okolo dvou třetin.

Potenciální voliči přibývají především novým stranám ANO a Úsvitu, zatímco zaběhlé strany spíše stagnují nebo klesají. „KSČM mírně ztrácí a poměrně silně ztrácí také KDU-ČSL,“ dodal Kvasnička. Může to být dáno tím, že tyto strany jsou stále vnímány jako nové bez významnějších afér a jsou na ně kladena velká očekávání.

Jasno mají voliči lidovců a komunistů

Pokud by se volby konaly tento týden, pak by bylo o své volbě přesvědčeno 69 % voličů. Nejpevněji jsou o své volbě přesvědčeni voliči KDU-ČSL a KSČM, více než polovina z nich je zcela rozhodnutých. Tyto dvě strany mají své tradiční voliče, kteří jí zůstávají dlouhodobě věrní, v případě KSČM se jedná především o důchodce. Nejméně přesvědčeni o své volbě jsou neustále voliči zelených, sympatizanti této strany jsou především prvovoliči, studenti a mnozí z nich se také obávají, že by se strana nedostala do sněmovny, a proto raději volí některou ze současných parlamentních stran.

Lidé nevěří vládě ani svému okolí

Důvěra, nebo spíše nedůvěra, v současnou vládu se pohybuje na celkové úrovni 41 procent dotázaných důvěřujících současnému kabinetu. „Je potřeba si uvědomit, že vláda ještě nemohla ukázat žádné prokazatelné výsledky,“ upozornil Kvasnička.

Hnacím motorem je obecně špatná nálada ve společnosti a nedůvěra k politikům, ke které přispívá nestabilita politického spektra spojená s aférami vrcholových politiků. Lidé se proto dlouhodobě přestávají o politiku zajímat a zaujímají vůči ní negativní postoj, což se projevuje i na nepříliš velké ochotě účastnit se voleb.

Průzkum agentury TNS Aisa
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Ani voliči vládních stran politikům, které sami poslali do vlády, moc nevěří. Plnou důvěru do nich vkládá jen přibližně 5 % voličů, dalších 65 % pak částečnou a celých 40 % jejích vlastních voličů vládě nedůvěřuje. To může poukazovat na to, že nevěří v akceschopnost vzniklé koalice, nebo že ve volbách nevolili z pevného přesvědčení, ale spíše se přiklonili k menšímu zlu.

Nedůvěra ve vládu i dlouhodobě nestabilní politická situace se odráží i v hodnocení politické situace, která je podle 72 % respondentů obecně špatná. „Zajímavé je, že jen méně než třetina občanů je spokojená s politickou situací. Ta negativní nálada je poměrně silná a nijak se nehýbe směrem nahoru,“ poukázal Kvasnička. O něco pozitivněji se přirozeně na politickou situaci dívají voliči vládní koalice, zejména ČSSD a ANO, ale i mezi nimi hodnotí situaci jako dobrou méně než polovina. Extrémně nespokojeni jsou pak s politickou situací voliči Úsvitu a KSČM.

Průzkum agentury TNS Aisa
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Také z pohledu mezilidské důvěry jsou Češi velmi opatrní. Jen třetina volí cestu životem s tím, že budou ostatním důvěřovat, většina tak chápe známé české přísloví „důvěřuj, ale prověřuj“ spíše ve smyslu „raději nikomu nevěř“. Odvahu důvěřovat ostatním mají nejčastěji vysokoškoláci a starší věkové kategorie. Nejvíce lidem důvěřují voliči lidovců a také voliči TOP 09. Naopak nejméně důvěřiví jsou voliči komunistů a Úsvitu.