Policie odložila trestní oznámení prezidenta Zemana na Bartíka, který tvrdil, že má hlava státu rakovinu

Policie odložila trestní oznámení prezidenta Miloše Zemana na brněnského politika Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). ČT to sdělil žalobce Arne Nekula z Městského státního zastupitelství v Brně. Prezident ale podle svého právního zástupce podá proti rozhodnutí policie stížnost. Podle vyšetřovatelů se Bartík svými výroky o tom, že má Zeman rakovinu a zbývá mu jen několik měsíců života, nedopustil trestného činu. Hrad i prezidentův lékař tehdy Bartíkova tvrzení odmítli.

„Mohu potvrdit, že bylo vydáno rozhodnutí o odložení věci. Policejní orgán dospěl k závěru, že nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,“ sdělil ČT Arne Nekula. 

Rozhodnutí však není pravomocné a Zemanův právní zástupce Marek Nespala už avizoval, že se proti němu prezident bude bránit. „Proti usnesení budeme samozřejmě brojit. Podáme fundovanou stížnost a pokud státní zastupitelství dojde k závěru, že se nejedná o trestný čin, budeme pochopitelně pokračovat po civilněprávní linii,“ upřesnil Nespala. 

Tvrzení pana Bartíka o zdravotním stavu pana prezidenta nebylo pravdivé. Tento závěr vychází ze znaleckého posudku ohledně tehdejšího stavu pana prezidenta.
Jan Petrásek
mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně

Policie měla podle státního zástupce k dispozici i znalecký posudek, který měl tvrzení Bartíka vyvrátit. Podle vyšetřovatelů ale o trestný čin pomluvy nejde, protože chyběl úmysl způsobit „škodlivý následek“. Jak vyplývá z rozhodnutí o odložení věci, brněnský politik se nedopustil ani trestného činu poškození cizích práv.

Bartík nynější rozhodnutí policie přivítal. „Vánoční dárek pro mě je venku. Jelikož mému advokátovi rozhodnutí dosud nedorazilo, nebudu to komentovat,“ uvedl.

Na Bartíka se snesla kritika, svá slova stáhl z internetu

Bartík před rokem napsal na svůj Facebook, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývají mu tři měsíce života. Zároveň napsal, že Zeman o své diagnóze ví už zhruba tři týdny a léčbu rakoviny odmítl. O zdroji svých informací Bartík odmítl mluvit.

Podle Bartíka měla veřejnost před lednovými prezidentskými volbami, v nichž Zeman obhajoval mandát, právo znát zdravotní stav nejvyššího ústavního činitele. Na brněnského politika se ale snesla kritika a on následně svá slova z internetu stáhl. Za svým tvrzením si ale dál stál. Hrad i Zemanův lékař tvrzení o rakovině rezolutně odmítli. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček slova brněnského politika dokonce označil za odporné lži.

Na Bartíka podali právníci prezidentské kanceláře také žalobu na ochranu osobnosti, v níž požadují omluvu a pět milionů korun. Městský soud v Brně ale civilní spor v červnu přerušil na žádost Hradu právě do doby, než se vyřeší trestní oznámení.