PŘEHLEDNĚ: Z města do města. Kde koalici uzavřeli a kde se jedná dál?

Události: Jednání v krajských městech pokračují (zdroj: ČT24)

Dva dny po volbách se už na některých radnicích rýsuje nová koalice. Jinde jsou ale povolební vyjednávání složitější. A vítězům opět hrozí, že nakonec skončí v opozici. V řadě velkých měst to může potkat hnutí ANO, proto je ochotné k ústupkům a někde nabízí dokonce post primátora, upozorňoval ve Studiu 6 politolog Jakub Charvát. V pondělí pokračovala koaliční jednání třeba v Pardubicích, Ústí nad Labem či v Ostravě.

K „vyšachování“ vítěze voleb už došlo v Kladně, které nakonec povedou ODS, SPD, ANO a koalice Kladeňáci. Strany už v neděli podepsaly koaliční smlouvu, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu mají 18 hlasů. Vítězná Volba pro Kladno primátora Milana Volfa skončila v opozici. Má to ale háček. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil kritizoval spolupráci člena TOP 09 Petra Haška na této koalici, a to právě kvůli účasti SPD.  Hašek byl na kandidátce Kladeňáků; v pondělí večer oznámil, že z TOP 09 odejde.

  • Kromě Liberce a Prahy všude vstupuje do jednání z pozice vítěze hnutí ANO.
  • V Českých Budějovicích, Olomouci, Pardubicích, Plzni, Ústí nad Labem a ve Zlíně to zatím vypadá, že bude mít dostatek možností, jak městské koalice poskládat.
  • V Hradci Králové a v Jihlavě sice ANO vyhrálo. Koaliční partnery ale hledá těžko, část stran spolupráci s hnutím otevřeně odmítá. A může se stát, že se v zastupitelstvech zformují většiny, které pošlou ANO do opozice
  • Úplně jiná situace je v Liberci. Tam vyhráli Starostové pro Liberecký kraj. A jsou to oni, kdo si budou vybírat koaliční partnery. Zřejmě to bude ODS.
  • Nejdál postoupila koaliční vyjednávání v Karlových Varech, kde už spolu hnutí ANO, Karlovaráci a ODS ladí program. Také v Brně už se dohodli, že koalice nejspíš vznikne na půdorysu ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL.

„Vyšachování vítěze voleb je jeden z možných scénářů na komunální úrovni. Často i předchozí zkušenosti s fungováním na radnicích ovlivňují to, jak spolupráce bude vypadat,“ uvedl ve Studiu 6 politolog Metropolitní univerzity Praha Jakub Charvát.

Vědomé si toho musí být i hnutí ANO, které zvítězilo ve většině krajských měst, vyjma Liberce a Prahy. „Proto vidíme ve velkých městech, že ANO je ochotné dělat na komunální úrovni řadu ústupků, je ochotné koaličnímu partnerovi nabídnout post primátora, aby nebylo vyšachováno,“ postřehl Charvát.

Politolog Jakub Charvát o povolebním vyjednávání (zdroj: ČT24)

Vyřazení vítěze z jednání o koalici by mohlo hrozit hnutí ANO třeba v krajské Jihlavě, kde získalo deset křesel. Jako druhé skončilo překvapení tamních voleb, Fórum Jihlava se sedmi mandáty, a chce usilovat o post primátora. Mezi ostatními stranami a hnutími se otevřeně mluví o tom, že si dokážou představit fungující koalici i bez vítězného hnutí ANO. Outsidery zůstanou komunisté a SPD, se kterými nikdo do koalice jít nechce.

V pondělí se sešel lídr ANO v Jihlavě Radek Popelka s kandidátkou na první novodobou primátorku Jihlavy Karolínou Koubovou z hnutí Fórum Jihlava. Zatímco ANO usiluje o koalici s fórem a třetí ODS, Fórum Jihlava uvažuje o koalici bez vítěze voleb. Sejít by se měli také zástupci ODS a hnutí Žijeme Jihlavou, které už vyloučilo spolupráci s ANO. 

  • Frýdek-Místek: Město povede koalice vítězné ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 23 mandátů. Primátorem má být opět sociální demokrat, zřejmě Michal Pobucký, který funkci zastával dosud. 
  • Kladno: Na spolupráci se dohodli zástupci ODS, SPD, ANO a koalice Kladeňáci, do opozice má odejít vítězná Volba pro Kladno. Vznik koalice mohl zkomplikovat nesouhlas šéfa TOP 09 na účasti člena strany Petra Haška v koalici s SPD, ten proto své členství v TOP 09 ukončil.
  • Mladá Boleslav: Město povede koalice vítězné ODS, dále STAN, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD. Na základě podepsané koaliční smlouvy primátorem zůstane Raduan Nwelati z ODS. Koalice bude mít v třiatřicetičlenném zastupitelstvu 29 míst.
  • Vyškov: V městské koalici po mnoha letech nebude ČSSD, která ovšem vyhrála volby. Koalice vznikne mezi ODS, ANO, KDU-ČSL, Volby pro město a Náš Vyškov.
  • Trutnov: Na koalici v třiatřicetitisícovém Trutnově se dohodla ve volbách jasně vítězná ODS s Piráty, Volbou pro město Trutnov a Sdružením pro Trutnov. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice 21 hlasů.
  • Rychnov nad Kněžnou: Vládnout bude ve městě koalice uskupení současného starosty Jana Skořepy Nezávislí za Rychnov, ODS, Nestraníků a KSČM. Dohromady mají 16 mandátů z celkových 21 křesel v zastupitelstvu.
  • Náchod: Koalice vznikla v Náchodě už v neděli a město tak bylo první z Královehradeckého kraje, kde došlo k dohodě. Ve volbách vítězná ČSSD se dohodla s koalicí ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda, starostou bude Jan Birke (ČSSD). Z 27 zastupitelských křesel obsadí koalice 19.
  • Sokolov: Stejná koalice jako dosud zřejmě v následujících čtyřech letech povede Sokolov, ANO s ČSSD, Hnutím pro Sokolov a KSČM budou tento týden jednat o konkrétních lidech. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 19 hlasů.
  • Praha 13: V pondělí podepsaly koaliční smlouvu ODS, ANO, koalice KDU-ČSL a STAN. Starostou bude David Vodrážka z ODS, který stojí v čele městské části už od roku 2002. Z pětatřiceti křesel jich připadne koalici 21.
  • Brno-Královo Pole: V brněnské městské části vznikla koalice složená z vítězného ANO, dále ODS a KDU-ČSL. Ve třicetičlenném zastupitelstvu bude mít převahu jednoho hlasu. Radnici dál povede Karin Karasová (ANO).
  • Strakonice: Hnutí Strakonická Veřejnost, které ve volbách získalo 51,1 procenta hlasů a šestnáct z jednadvaceti zastupitelů, se rozhodlo vládnout samo. Starostou zůstane Břetislav Hrdlička.
  • Litomyšl: Složení budoucí koalice ve vedení Litomyšle se zřejmě nezmění. Podle předběžné dohody by ji měly opět tvořit KDU-ČSL, ODS a sdružení Generace 89 a Nestraníci. V zastupitelsvu bude mít pohodlnou většinu 20 hlasů z 23.
  • Blansko: Radnici v Blansku bude řídit staronová koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Volba pro Blansko. Starostou bude dosavadní místostarosta Jiří Crha (ODS). Z pětadvaceti zastupitelů bude do koalice patřit 15 z nich.

Také v Karlových Varech vyhrálo hnutí ANO, které získalo dvanáct křesel, k vládnutí jich potřebuje ale dalších šest. Rýsuje se tam koalice hnutí ANO, Karlovaráků a ODS. Celkem budou mít třiadvacet hlasů v pětatřicetičlenném zastupitelstvu. Navíc se všechny tři subjekty dohodly, že zatím nebudou jednat s dalšími stranami, které se dostaly do zastupitelstva, a sníží počet radních z jedenácti na devět. Jednají také o personálním obsazení a programových shodách. Hnutí ANO pak jako vítěz chce post primátora a pět míst v radě.

V Plzni strany zatím vůbec jednat nezačaly. Vyhrálo tam ANO, těsně následované ODS, která získala jen o devět setin méně hlasů, na třetím místě skončili Piráti s odstupem více než deseti procent. Uvnitř ANO, které před čtyřmi lety skončilo v opozici, teď probíhají vnitrostranické porady a sestavuje se vyjednávací tým. Podle politologů je pravděpodobné, že strany vytvoří koalici ANO s ODS.

Občanští demokraté ale trvají na postu primátora. Jednat proto budou se všemi zvolenými strabami kromě KSČM. 

90′ ČT24: Vyjednávání po komunálních volbách (zdroj: ČT24)

V Českých Budějovicích rovněž vyhrálo ANO s dvanácti mandáty a jednalo už se šesti politickými subjekty. Jednou z variant je koalice hnutí ANO s Občany pro Budějovice s devíti mandáty a s ODS s osmi křesly. Celkem by měli devětadvacet hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Všichni tři partneři si vzali několik dní čas na detailnější prozkoumání programů, zda v nich nenarazí na zásadní rozpory.

Variant je ale možných více a ze hry tak nejsou třeba ani Piráti, kteří získali šest mandátů a přišli s návrhem reprezentativní rady, ve které by měly zastoupení všechny strany. Poprvé od roku 1990 bude chybět na radnici ČSSD. 

Také v Ústí nad Labem zvítězilo hnutí ANO, které získalo devět křesel, pro nadpoloviční většinu jich potřebuje ale dalších deset. Podle hnutí jsou možné tři různé koalice. Už v pondělí ukončilo ANO jednání se všemi úspěšnými stranami, v úterý se sejdou zvolení zastupitelé vítězného hnutí, aby rozhodli o koalici.

Podobně jako před čtyřmi lety může magistrát vést ANO s druhým hnutím PRO! Ústí a přibrat dalšího partnera, nebo se rozhodne pro třetí UFO, které vládlo městu poslední tři roky, a znovu přibere někoho dalšího. Třetí možností je koalice bez PRO! Ústí a i bez UFO se všemi ostatními.

V Hradci Králové se půdorys zastupitelstva výrazně změní. Na sedmatřiceti židlích usedne dvacet nových lidí. Zvítězilo hnutí ANO, zcela propadla TOP 09 a ČSSD, ti měli přitom dosud pět mandátů. O sestavení koalice se snaží jak vítězné hnutí ANO, tak i druhý v pořadí, dosavadní vládnoucí Hradecký demokratický klub současného primátora Zdeňka Finka.

Do pondělí se ANO podařilo ke spolupráci přesvědčit jen Změnu pro Hradec a Zelené, večer se vítěz voleb sešel s občanskými demokraty. Za ty se ovšem do zastupitelstva dostali také Oldřich Vlasák a Martin Soukup, kteří jsou pro některé partnery nepřijatelní.

S ANO odmítají jednat Piráti, kteří zároveň usilují i o koalici s HDK, ODS, Zelenými a Koalicí pro Hradec. V primátorském křesle by ale nesměl pokračovat Fink. O ODS bojuje také hnutí ANO, které občanským demokratům nabídlo post primátora pro Vlasáka.

Jednání od sobotních večerních hodin probíhají i v Pardubicích. Jasně tam vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem na druhou ODS. Možná je široká koalice stran v čele s ANO, které v pondělí jednalo s ODS, ČSSD, Koalicí pro Pardubice a Sdružením pro Pardubice. Široká koalice by měla v zastupitelstvu 28 křesel z 39. Primátorem by tak zůstal Martin Charvát.

Mluví se ale také o koalici bez vítězného ANO, jednání už zahájili Pardubáci s Piráty. Nabídnout chtějí druhé nejsilnější ODS post primátora pro jejich lídra Karla Haase. 

Liberci zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, kteří utvořili kandidátku společně s lidovci a TOP 09 a získali více než 32 procent hlasů. Starostové už se dohodli na spolupráci s ANO, chtějí ale po vzoru Libereckého kraje vytvořit širší koalici. Jednali proto s ODS a hnutím Liberec Otevřený Lidem (LOL). V pondělí večer ale z jednání vypadlo hnutí LOL kvůli neshodám na možném koaličním programu.

Primátorem by se mohla stát trojka Starostů Jaroslav Zámečník. Jasné už je, že Starostové chtějí mít v gesci dopravu, bezpečnost a čistotu ve městě; ANO by se mělo starat o finance. Také dojde k rozšíření dosud devítičlenné rady na jedenáctičlennou. Další kolo jednání je v Liberci plánováno na středu.

„Obecně na komunální úrovni platí, že jednání jsou poměrně rychlá. Ve srovnání s celostátní politikou se strany překrývají v tématech, která je třeba řešit, což usnadňuje domluvu, často se navazuje na spolupráci z předchozích funkčních období. Na druhou stranu vidíme i některá velká města, kde to vypadá, že jednání budou trvat v řádu týdnů,“ komentoval jednání v krajských městech politolog Charvát.

„Můžeme pozorovat ještě větší nástup nesystémových stran než před čtyřmi lety,“ uvedl v pondělí ve vysílání ČT komentátor Lidových novin Martin Zvěřina. „Jsou to ad hoc uskupení pro konkrétní město. Vidíme to v Praze i ve statutárních městech, že tam rostou ideově neukotvená uskupení, která získávají často i první místo,“ dodal Zvěřina. 

Porážku už ANO uznalo v hlavním městě, kde, byť v těsném závěsu, skončilo až na pátém místě. A podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by si zasloužilo, aby na pražském magistrátu skončilo v opozici. Kromě ANO získali mandáty v pražském zastupitelstvu také vítězná ODS, Piráti, Praha sobě a koalice TOP 09 a STAN.

V pondělí večer přišli Piráti s novou nabídkou: TOP 09 + STAN i uskupení Praha sobě by dostaly po čtyřech místech v pražské radě včetně náměstků. Piráti by pak obsadili dvě místa v radě a post primátora. Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský reagoval, že hnutí je ochotné ustoupit a netrvat na postu primátora. Poprvé se strany za účelem debaty o programu sejdou ve středu.

Babiš: ANO by si zasloužilo, aby v Praze bylo v opozici (zdroj: ČT24)

V porovnání s minulými volbami před čtyřmi lety má hnutí ANO o dost lepší pozici v Ostravě, kde zvítězilo s velkým náskokem. Současný primátor Tomáš Macura se vyjádřil, že by byl rád, aby město i nadále řídila současná koalice, tedy hnutí ANO, KDU-ČSL, hnutí Ostravak a ODS. Nyní by tak měla 37 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Nabízí se ale i varianta, že by město řídily jen první dvě vítězné strany, tedy hnutí ANO a Ostravak, v zastupitelstvu by ale měly převahu pouze jednoho hlasu. ANO navíc jedná i s Piráty. Jasno budou mít strany ve středu.

V Olomouci také jasně zvítězilo hnutí ANO, když získalo čtrnáct mandátů, a jeho představitelé se už sešli se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva. Už nyní je jasné, že hnutí ANO nebude dál vyjednávat s KSČM a SPOZ-SPD. Jasné je zatím jen to, že ANO bude chtít mít v Olomouci post primátora - pro Miroslava Žbánka.

Druhé nejúspěšnější hnutí ProOlomouc už nabídlo ANO koalici spolu s Piráty a Starosty, kteří kandidovali společně. ANO, které před čtyřmi lety skončilo v opozici, nicméně v pondělí večer jednalo se šesti subjekty.

V Brně se začalo vyjednávat, i když ještě ani nebyly sečteny všechny okrsky. Dosavadní primátor z hnutí ANO Petr Vokřál chce mít co nejširší koalici, i když by měl pohodlnou většinu i jen se třemi nejsilnějšími stranami, ODS+SSO, KDU+NK a Piráty. Pirátům ale Vokřál nenabídl místo v radě a ti tak dohodu odmítli. 

Vokřál tak usiluje o čtyřkoalici s ČSSD, která má své zastoupení na kraji i ve vládě a navíc obhájila posty starostů v některých důležitých městských částech. Večer se sešly znovu čtyři možné koaliční strany s výhledem, že by se příští týden mohla podepisovat koaliční smlouva; jednání byla podle Vokřála konstruktivní. O jiném složení koalice tak strany už jednat nejspíš nebudou. V opozici tak pravděpodobně zůstane vedle Pirátů i SPD.

Ve Zlíně to po volbách vypadalo na jednoznačnou dohodu vítězného hnutí ANO a druhého STAN, nevědělo se pouze, kdo k nim bude třetí do koalice. Mělo jím být třetí hnutí v pořadí Zlín21, nováček ale oznámil, že si dohodu tří nejsilnějších stran nepřeje. Přesto se trojice stran v pondělí sešla.

Zlín 21 preferuje koalici, v níž by s ANO byli ještě lidovci, Piráti a ODS. V pátek pokračovaly STAN a ANO v jednání s ostatními stranami kromě SPD. Další kroky se čekají ve středu.