Ostravu opět ovládlo ANO. Dosavadní koalice by mohla pokračovat

Volby v Ostravě vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO, získalo necelých 33 procent hlasů. Druhé hnutí Ostravak volilo 11,5 procenta lidí. Na třetím místě se s necelými 10 procenty hlasů umístila ODS. Piráti a KSČM mají do devíti procent hlasů. Do zastupitelstva se dostaly ještě SPD se sedmi, KDU-ČSL a ČSSD se šesti procenty hlasů. Pokračovat by mohla koalice, která město vedla dosud.

Lídři o nové koalici už intenzivně vyjednávají. Vzhledem k volebním výsledkům lze očekávat, že bude pokračovat na základech koalice, která město vedla dosud – ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL. Současný primátor Tomáš Macura za ANO a radní za hnutí Ostravak Lukáš Semerák už se vyjádřili, že pokračování koaliční spolupráce preferují. 

„Chceme se postupně potkat se všemi, se kterými uvažujeme, že bychom to mohli poskládat, to znamená hnutí Ostravak, ODS, KDU-ČSL případně Piráti,“ řekl Macura. S výsledky voleb je spokojený. „Říkal jsem, že hranice úspěchu je pro mne na 30 procentech a více, takže je to úspěch,“ sdělil.

„Koalice může vypadat velmi podobně. Jednání bychom zahájili na podobném půdorysu. Uvidíme, jaké budou mít strany představy, programové priority,“ podotkl s tím, že je rád, že se na radnici dostala KDU-ČSL. Stejně jako Semerák vyloučil povolební spolupráci s KSČM a SPD.

Semerák řekl, že se zástupci ANO už hnutí Ostravak jednalo, a až ANO absolvuje schůzky s ostatními stranami, sejdou se znovu. „Podle mě jsme udělali hromadu práce, tak máme ambici ji dokončit a věříme, že se nám to povede. Můžeme udělat trojkoalici, která by nám vyšla relativně pohodlně, nebo můžeme udělat nějakou čtyřkoalici. Teoreticky můžeme udělat i pětikoalici, ale to asi není reálné,“ řekl Semerák. Naznačil ale, že mu vadí někteří lidé z kandidátky ODS.

Po volbách 2018 - Studio Ostrava speciál (zdroj: ČT24)
Rozhovor s primátorem Ostravy a vítězem tamních komunálních voleb Tomášem Macurou (ANO) (zdroj: ČT24)

ANO vyhrálo i před čtyřmi lety

I v minulých komunální volbách v Ostravě zvítězilo hnutí ANO, které získalo 21,34 procenta hlasů a 15 mandátů v městském zastupitelstvu. To má celkem 55 členů. Voleb se zúčastnilo 29,57 procenta voličů.

Do zastupitelstva se tehdy dostaly ČSSD se ziskem 16,22 procenta hlasů (12 mandátů), hnutí Ostravak 13,76 procenta hlasů (deset mandátů), KSČM 13,43 procenta hlasů (deset mandátů), KDU-ČSL 6,18 procenta hlasů (čtyři mandáty) a ODS se ziskem 5,78 procenta hlasů (čtyři mandáty).