Už i v Brně se domluvili, že se domluví. Vokřál pravděpodobně povede čtyřkoalici

„Domluvili jsme se, že se domluvíme,“ oznámil v pořadu 90′ ČT24 lídr brněnského hnutí ANO Petr Vokřál. V jihomoravské metropoli tak vzniká koalice vítězného ANO s druhou ODS, třetí KDU-ČSL a pátou ČSSD. V zastupitelstvu mají 45 mandátů z 55. Do opozice míří Piráti a SPD Tomia Okamury.

Na dnešním jednání lídři stran zjišťovali, zda jsou schopni se dohodnout na zásadních tématech. Společné jednání popsal Vokřál jako velmi konstruktivní. „Mysleli jsme si, že se u některých témat zadrhneme déle,“ pochvaloval si.

Politici se na jednání také přihlásili o agendu, Oliver Pospíšil z ČSSD o bytovou politiku, Petr Hladík z KDU-ČSL o zdravotnictví či oblast životního prostředí. ODS se přihlásila o dopravu, kulturu, smart city a sociální oblast, ANO zajímají například záležitosti majetku a investic.

Během následujících dnů se vznikající čtyřkoalice sejde, aby finalizovala rozdělení křesel v jedenáctičlenné radě a obsazení komisí, chce také prodiskutovat program a následně už směřovat k podpisu koaliční smlouvy.

90′ ČT24: Vyjednávání po komunálních volbách (zdroj: ČT24)

Vokřál naopak nepovažuje za pravděpodobné, že by do koalice přizvali ještě další strany. „Nevidíme důvod, proč bychom měli jednání kompletně rekonstruovat,“ vysvětlil. Dopoledne jednal současný primátor se zástupci Pirátů a nabídl jim účast v koalici, ovšem bez místa v radě. Na to lídr Pirátů Tomáš Koláčný odmítl přistoupit, připustil ale, že by Piráti byli ochotni vstoupit do pětičlenné koalice.