Katolíci svěří peníze z restitucí ČSOB

Praha - Investiční fond, do nějž katolická církev vloží část peněz z restitucí, bude řídit ČSOB. Fond začne fungovat ještě letos. Informaci přinesly Hospodářské noviny (HN). Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub deníku řekl, že do fondu katolická církev v první fázi umístí do půl miliardy korun, částka ale brzy překročí miliardu.

Vedení katolické církve vybíralo z 12 nabídek, některé z nich byly ze zahraničí. Fond spravovaný společností ČSOB Asset Management bude mít formu fondu s proměnným kapitálem, který umožňuje pružné vkládání i výběr peněz. V rámci investičního fondu vzniknou podle HN ještě minimálně dva podfondy, o které by se mohly starat jiné banky, například Česká spořitelna.

Vedle investičního fondu chystá katolická církev také zřízení dalších dvou fondů, rezervního a solidárního. Počítá s tím Česká biskupská konference. Zatímco rezervní fond má sloužit diecézím pro nenadálé situace, solidární fond bude sloužit k tomu, aby skrz něj bohatší diecéze pomáhaly těm chudším.

Římskokatolické církvi připadne nejvíce peněz

Římskokatolická církev je největším příjemcem v církevních restitucích, které sestávají z navracení majetku a finančního příspěvku. Z vyjednané částky kompenzací ve výši 59 miliard korun, k níž se ještě připočítá inflace, jí připadne 47,2 miliardy. Finanční náhrady budou vypláceny ročně. Součástí vyjednané podpory je i postupná odluka všech církví od státu.

Je však možné, že se čáska 59 miliard korun sníží - to by chtěly prosadit ČSSD a ANO. Včera jejich vyjednávací tým přišel s návrhem, aby se náhrady snížily o 13 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nastínil v Interview DD dvě možné varianty: buď se církve vzdají inflační doložky - která konečnou částku vyrovnání navyšuje o další miliardy -, nebo se náhrady zredukují. 

Strany také usilují o to, aby církev s prostředky nakládala transparentně, což by se mohlo podle šéfky vyjednávacího týmu Aleny Gajdůškové (ČSSD) naplnit pomocí transparentních účtů či podáváním informací ve stylu výročních zpráv. Církve se k plánům politiků zatím obšírněji nevyjádřily, vše proberou na páteční společné schůzce.