Šestnáct řidičů, kteří jeli na D11 v protisměru, čeká na trest. Čtyři další policii ignorují

Trest za nebezpečné chování na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou čeká šestnáct řidičů. Policie jejich případ předala hradeckému magistrátu, který tresty zatím neudělil. Šest řidičů policie zbavila viny a další čtyři výzvy policie ignorují. Policie je proto kontaktuje i osobně.

Hazardním chováním většiny řidičů, kteří v polovině srpna couvali na dálnici D11 nebo se otočili a jeli v protisměru, se už zabývá hradecký magistrát. „Magistrátu jsme oznámili šestnáct řidičů. Další čtyři nereagují na naše výzvy, takže u nich nemůžeme určit, kdo řídil. Zbývajících šest případů bylo odloženo, například proto, že nešlo o přestupek,“ řekl mluvčí policie Ondřej Moravčík. 

Hradecký magistrát sice od policie zná některé hazardující řidiče už od začátku září, trest ale zatím žádnému z nich neudělil. „Přestupková řízení stále běží a tresty zatím nepadly,“ řekl mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář. Správní řízení s riskujícími řidiči nejsou uzavřená i kvůli tomu, že příslušný odbor byl v září zahlcený přestupky z hudebního festivalu Hip Hop Kemp. 

Pokuta až 10 tisíc korun a odebrání řidičského průkazu

Ve správním řízení hrozí provinilcům pokuta až deset tisíc korun, odebrání řidičského průkazu na jeden rok a sedm trestných bodů.

Nebezpečné chování 26 řidičů zachytily 17. srpna kamery na 68. kilometru dálnice D11 u Chlumce nad Cidlinou. Dotyční motoristé se chtěli vyhnout koloně, která se v místě tvořila po dopravní nehodě. Couvali k blízkému exitu, někteří se rovnou otočili a jeli v protisměru. Královéhradeckým policistům při následné identifikaci vozidel výrazně pomohly záběry od řidiče jednoho z kamionů.