„Do další vlády vás nebudu nominovat“. Karla Šlechtová promluvila o svém konci v kabinetu

Karla Šlechtová v Událostech, komentářích: „Já jsem se nehodila některým skupinám.“ (zdroj: ČT24)

Ze svého konce ve vládě, který byl pro ni nenadálý, viní bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (nestr. za ANO) zbrojařský průmysl a má za to, že vzbudila obavy o miliardové zakázky. Exministryně, která působila také v čele místního rozvoje, zatím zůstává poslankyní. Současně připouští, že by se mohla přesunout do struktur NATO nebo Evropské unie. Pořadu Události, komentáře poskytla první rozhovor od opuštění kabinetu.

Po třech letech ve funkci ministryně pro místní rozvoj přešla Karla Šlechtová loni v prosinci na ministerstvo obrany, jež v uplynulém volebním období řídil její stranický kolega Martin Stropnický. Razantní nástup do čela jednoho ze silových resortů ovšem vyústil v její rychlý vládní konec; do svého druhého kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO) Šlechtovou již nenominoval.

Sama Šlechtová nyní uvádí, že se o své absenci v Babišově vládě se sociální demokracií dozvěděla náhle a na poslední chvíli – při schůzi končícího kabinetu dva dny před jmenováním nové formace.

„Vláda byla od osmi hodin, my jsme se osobně setkali v sedm hodin. Pan předseda vlády Babiš mi při své snídani oznámil jednou větou ‚Do další vlády vás nebudu nominovat‘. To bylo celé,“ popsala. Dodala, že až později se od Babiše dočkala vysvětlení: „Zeptala jsem se ho asi za deset dní. Odpověděl mi, že mě nechtěli koaliční partneři, především pan Hamáček (ČSSD).“

Skutečný důvod však sama hledá jinde – a odkazuje na zbrojařskou lobby. „Některým skupinám jsem se nehodila. Na tom trvám. Zbrojařský průmysl je velmi silný. Zakázky jsou miliardové,“ uvedla Šlechtová a zároveň zdůraznila, že žádný již probíhající armádní tendr nezastavila.

Stejně tak se ohradila proti interpretaci dalších kauz, které jejímu konci předcházely. Například odmítla, že by fotografie jejího psíka na věnci u vítkovského památníku vznikla v den pietního aktu.

Poslankyní. Ale na jak dlouho?

Šlechtová zatím zůstává ve sněmovně, kam se dostala jako lídryně kandidátky ANO v Plzeňském kraji loni na podzim, celé volební období ovšem v poslaneckých lavicích strávit nemusí. Že by se měla stát velvyslankyní v Japonsku, odmítla, a s odkazem na svůj konec v kabinetu uvedla, že „kdyby se v tu dobu mohlo, tak jsem asi vyslaná na Mars“; svou budoucnost ale současně spojuje se strukturami NATO nebo Evropské unie.

Třebaže Šlechtová již v čele obrany nestojí a resort za ni převzal Lubomír Metnar (nestr. za ANO), někdejší ministryni zasáhla nedělní smrt tří českých vojáků po sebevražedném útoku.

„Vím, co tam vojáci dělají během dne, během noci, jakým způsobem jezdí na patroly. Toto je enormní ztráta našich vojáků. Na druhé straně je třeba připomenout si, že je to cena za to, že existuje terorismus a že ho zatím nemáme tady,“ zdůraznila.