Šlechtová: Situace na obraně je tristní. Šlápla jsem do vosích hnízd, nejraději by mě vystřelili na Mars

Bilanční brífink ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (zdroj: ČT24)

Vyřešila jsem problémy s veřejnými zakázkami a rozjela nové nákupy, zhodnotila své působení končící ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). V nové vládě už nebude, svůj resort chce nástupci předat ve čtvrtek. Šlechtová za svým koncem vidí to, že upozorňovala na netransparentnost a klientelistické vazby, které prý úspěšně zpřetrhávala. Konkrétnější však nebyla.

„Na ministerstvo jsem nastoupila se zkušenostmi o veřejných zakázkách, protože toto ministerstvo má pověst dost tragickou ohledně zakázek. A já se tomu po těch měsících ani nedivím. Byla jsem připravena na ledacos, protože i na ministerstvu pro místní rozvoj jsme prožívali zvláštní chvíle ohledně zakázek, ale co jsem zažila zde, to je opravdu velmi tristní,“ řekla Šlechtová.

Ministryně byla podle svých slov velmi překvapená například z nedostatku vybavení nebo vztahu mezi jednotlivými organizacemi. „Vojáci si kupovali sami ponožky, maskáče, neměli žádné balistické vesty. Vedla a stále se vede válka mezi tajnými službami,“ uvedla.

Své působení na ministerstvu hodnotí pozitivně, mrzí ji však, že nemůže věci dotáhnout. „Za půl roku jsem osobně vyčistila spoustu věcí v rámci veřejného zadávání, nastavila nové akviziční procesy. Nový ministr obrany bude muset spoustu věcí pouze dotáhnout. Doufám, že mu to nebude tolik trvat, protože spousta věcí je připravených,“ prohlásila.

Za zhruba půl roku podepsal resort obrany zhruba 5000 smluv a pustil se do schvalování asi třiceti strategických investic v řádu 13 až 15 miliard korun, uvedla Šlechtová. Připravuje se podle ní i zakázka na nákup bojových vozidel pěchoty za 53 miliard.

Šlechtová také nechala přezkoumat některé zakázky na nákup vojenského vybavení. Šlo například o zakázku na izraelské mobilní radary za 3,5 miliardy korun. Inspekce ministerstva obrany podle ní zjistila „extrémně závažné nálezy“ a věc proto ministryně předala Vojenské policii. Dodala, že se nediví tomu, že její předchůdce Martin Stropnický nechtěl zakázku podepsat, i když výběr radarů skončil už v roce 2016.

„Japonsko bylo účelovka“

Kvůli zjištěným problémům chce končící ministryně předat svému nástupci – dosavadnímu ministru vnitra Lubomíru Metnarovi (za ANO) – seznam trestních oznámení. Jeho kroky prý bude coby poslankyně bedlivě sledovat a věří, že bude v její práci pokračovat. Metnarovi také nabídla svou pomoc.

Šlechtová uvedla, že neustále narážela na netransparentnost a nejrůznější vazby. „Klientelistické sítě sahají opravdu hodně vysoko a hodně nízko, je v nich zapojeno i mnoho zaměstnanců ministerstva obrany, spousta společností, spousta politiků, tak jsem si dala za cíl to zpřetrhávat. A dařilo se mi to rozhodně. I proto začal mediální lynč. Když se někdo někomu nehodí, tak následně končí,“ řekla o svém konci v čele resortu.

Odmítla také spekulace o tom, že by se mohla stát velvyslankyní v Japonsku. „Japonsko byla účelovka, kdy začala celá mediální kampaň, Šlechtovou ideálně vystřelit na Mars. Japonsko je nejvýchodnější stát, kam by mě vůbec někdo mohl poslat. Myslím, že to spíš bylo takové štípnutí, abych si uvědomila, že někomu asi šlapu do vosích hnízd. A těch hnízd je tady velké množství,“ podotkla.

Že s ní designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) ve své příští vládě už nepočítá, jí oznámil v pátek. V nové vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM má místo po Šlechtové zaujmout dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Kabinet by měl prezident Miloš Zeman jmenovat ve středu 27. června. O důvěře vládě by se pak ve sněmovně mělo hlasovat v červenci.