Do Lán se za Zemanem podíval i Babiš

Lány - Prezident Miloš Zeman dnes přijal na zámku v Lánech předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. O schůzku požádal Babiš, jak bez bližších podrobností uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. S prezidentem se už ve čtvrtek sešli na oddělených schůzkách předsedové ostatních dvou stran možné budoucí vládní koalice, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Koaliční smlouvu představili ČSSD, ANO a lidovci už před týdnem.

Mluvčí Hradu ale odmítl upřesnit, o čem Babiš se Zemanem mluvili. Prezident dříve uvedl, že bude chtít po ministrech nové vlády negativní lustrační osvědčení, a problém by s tím mohl mít právě šéf ANO. Kvůli vedení ve svazcích StB se Babiš soudí na Slovensku.

Zeman před několika týdny prohlásil, že když v prosinci projde prvním sněmovním čtením zákon o státní službě, bude to pro něj dostatečná garance, aby Babiše jmenoval ministrem financí i bez lustračního osvědčení. Podle Sobotky ale zákon projde Sněmovnou asi až na přelomu ledna a února.

Tématem předchozích prezidentových schůzek se Sobotkou a Bělobrádkem byl průběh koaličních vyjednávání. Sobotka navíc ve čtvrtek řekl, že velkou část schůzky věnovali textu programové části koaliční smlouvy.

Zámek Lány
Zdroj: Kouba Jan/ČTK

Sobotka však nevyloučil, že se se Zemanem sejde do konce roku ještě jednou, tentokrát už nad konkrétní sestavou vlády. Prezident se přitom nechal slyšet, že se bude vměšovat do sestavování vlády a chce, aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím.

Zeman vyjádřil plnou důvěru řediteli hradního protokolu Forejtovi

A prezident se dnes stihl vyjádři také ke zprávám o řediteli hradního protokolu Jindřichu Forejtovi, který podle médií uvádí nepravdivé údaje o svém vysokoškolském vzdělání. Zeman mu však vyjádřil plnou důvěru, což učinil na základě vynikajících pracovních výsledků Forejta.

Lidové noviny v tomto týdnu uvedly, že Forejt zřejmě nikdy nevystudoval vysokou školu, ačkoli v jeho oficiálním životopisu Hrad v kolonce vzdělání uvedl hned dvě vysoké školy: Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Mnichovskou univerzitu Ludvíka Maxmiliána. Podle vládního nařízení o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě by přitom protokolář vysokoškolský titul mít měl. Forejt tak prý zřejmě dostává od zaměstnavatele výjimku.

Mladá fronta Dnes v minulých dnech citovala zástupce vysokých škol, kde měl údajně Forejt studovat. „Osoba tohoto jména a tohoto data narození studovala na Právnické fakultě UK, nicméně neabsolvovala,“ uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek. „Podle toho, co jsme zjistili, nebyl Jindřich Forejt přijat na naši univerzitu k řádnému studiu,“ řekla mluvčí mnichovské univerzity Kathrin Bilgeriová. Forejt i tak tvrdí, že nepravdivé údaje v životopise neuvedl. „V rámci mnichovské univerzity studoval jeden z jejích institutů,“ vzkázal prostřednictvím mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka.

Vydáno pod