Sobotka: Služební zákon se nestihne projednat tak rychle

Praha – Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky projde služební zákon prvním čtením ve sněmovně nejdřív na přelomu ledna a února. Reagoval tak na včerejší slova prezidenta Zemana, že by jmenoval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ministrem, pokud by zákon prošel prvním čtením do konce prosince. Přijetí služebního zákona by vyřešilo Babišův problém s lustračním osvědčením – na Slovensku je totiž veden jako agent StB.

Zeman včera v rozhovoru pro ČTK uvedl, že by pro něj bylo dostatečnou zárukou přijetí služebního zákona v prvním čtení – pak by prý Babiše jmenoval. „Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí,“ uvedl prezident. 

Podle Sobotky se strany vznikající koalice dohodly, že zákon předloží do konce roku. Na jeho přijetí totiž apeluje i EU - Česko je jedinou zemí unie, kde tento zákon neplatí. V případě nepřijetí by pak Česku dokonce hrozilo, že přijde o peníze z evropských fondů. Podle Sobotky kvůli tomu v očích partnerů v Evropské unii vypadalo jako podvodník, který vždy slíbil přijetí služebního zákona, a pak to nedodržel. 

„Takže proto kvůli tomu spěcháme. Pro mne je to jedna z klíčových priorit a po pravdě řečeno, kdy to projde prvním čtením, to už je věc rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Může to být někdy na přelomu ledna a února, když se bude více spěchat, když se bude méně spěchat, tak to může být někdy v únoru,“ odhadl předseda ČSSD.   

Jak by postupoval v případě, že bude jako jmenovaný premiér sestavovat vládu v momentě, kdy ještě služební zákon sněmovnou neprojde, a Babiš se tedy nebude moci stát ministrem, Sobotka příliš předjímat nechtěl. „To je spíše otázka pro pana prezidenta. Já panu prezidentovi předložím ke jmenování celou vládu,“ uvedl. Na to, zda v ní v takovém případě bude i Babiš, však Sobotka neodpověděl.