Dezinformační web Aeronet vyvolal kauzu lithium. Reportéři ČT odhalovali jeho pozadí

Reportéři ČT: Pravda z kolotoče II (zdroj: ČT24)

Server Aeronet je jeden z nejznámějších českých dezinformačních webů, který produkuje spiklenecké zprávy podepsané zkratkou VK – Vedoucí Kolotoče. Vlastnickou strukturu ani jména autorů u něj nejde dohledat. Reportéři ČT však už před dvěma lety odhalili záhadný příběh jistého Marka Pešla, který je jediným příjemcem peněz, jež server od svých čtenářů vybírá. Tehdy měl statisícové dluhy, na místě, kde se měl vyskytovat, už nebyl. Nyní se Reportéři vydali po jeho stopách znova, natáčela Aneta Snopová.

Tým České televize ve spolupráci s časopisem Respekt nově zjistil, že v současnosti Pešlovi už zbývá pouze jedna exekuce za zhruba třicet tisíc korun. Peníze od čtenářů Aeronetu vybírá dál. Ročně mu pošlou na účet přes dva miliony korun.

V Aeronetu měla původ například kauza lithium, která hýbala českou politikou těsně přes loňskými sněmovními volbami. „Vedoucí Kolotoče“ 4. října 2017 napsal zprávu, podle níž podpis memoranda o těžbě českého lithia s australskou firmou European Metals Holding Ltd. představuje součást snahy ČSSD vytunelovat české lithium.

Autor článku podle analýzy Institutu bezpečnostních studií také uvedl, že část peněz z těžby lithia „skrze různé osoby a firmy půjde do blízkosti Lidového domu.“ Obvinění nebylo podloženo žádnými důkazy, autor článku, podepsaný pouze pseudonymen „Vedoucí Kolotoče“ to zkrátka tvrdil, zmínila analýza.

Dopad kauzy byl ovšem značný. „Zpočátku nebylo vůbec jasné, odkud ta informace pochází. Použili ji různí politici ve své předvolební kampani, zejména hnutí ANO, aby kritizovalo sociální demokraty. Těsně po volbách jsme zjistili, nebo se ukázalo, že ten původ informace je právě v Aeronetu. Ale to už je vlastně pozdě, protože účelem té informace bylo nás ovlivnit těsně před volbami,“ řekl Miloš Gregor z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Reportáž ukazuje, jak pátrání po záhadném Marku Pešlovi na jihu Čech či na trenčínském sídlišti probíhalo i jak od minulé reportáže změnil své spolupracovníky.  S webem je také spojen Jiří Beneš z Vlachova Březí a Josef Beneš z nedaleké Čkyně. Na prvního je účet Aeronetu veden, druhý má k němu dispoziční práva.