Lovci lebek dopadli muže, který stál za podvody s Lidovými domky. Aby se vyhnul kontrolám, jezdil vlakem

Události ČT: Lovci lebek dopadli podnikatele, který zpronevěřil 40 milionů (zdroj: ČT24)

Policie dopadla Pavla Hrice – někdejšího jednatele zkrachovalé stavební firmy Lidové domky. Za to, že okradl přes dvě stovky klientů, dostal šestiletý trest. Do vězení ale nenastoupil a přes devět měsíců byl na útěku. Vypátral ho tým takzvaných lovců lebek.

Stopa Pavla Hrice, který podle soudu zpronevěřil desítky milionů korun, končila před rokem ve Slaném. Letos v dubnu policie zjistila, že muž jezdí do Prahy. Pohyboval se bez dokladů a jezdil vlakem, aby se vyhnul silničním kontrolám.

„Policisté zadrželi muže, který byl odsouzen k šestiletému trestu odnětí svobody za zpronevěru a vyhýbal se záměrně tomuto trestu,“ uvedla mluvčí policie Ivana Nguyenová. 

Hric, zadržený na pražském Masarykově nádraží, měl nastoupit do vězení  už vloni v červenci. Podnikatel podle soudu klientům zpronevěřil téměř čtyřicet milionů korun. S klienty Lidových domků uzavíral smlouvy a vybíral zálohy.

Peníze ale zmizely a policie je nikdy nedohledala. Podvedení klienti na odškodné čekají marně. „Myslím si, že už peníze bude mít někde ulité,“ poznamenal předloni u soudu jeden z poškozených.

„Složené finanční zálohy úmyslně použil v rozporu s účelem svěření a způsobil tak na cizím majetku škodu velkého rozsahu,“ uvedla před soudem před dvěma roky v únoru státní zástupkyně Margita Kralická.

I po krachu Lidových domků Hric působil ve stavebnictví. Ve Slaném si otevřel kamenictví. Firma měla podobný předmět podnikání jako zkrachovalé Lidové domky. Na vizitkách uváděl příjmení s ypsilon a na webových stránkách měl jiné křestní jméno. K dluhům po zkrachovalých Lidových domcích se nehlásil. „Já si myslím, že bych neměl nic platit,“ řekl už dříve Hric s tím, že sám ve firmě přišel o dvacet milionů.

Pavlu Hricovi teď kvůli nenastoupení do vězení hrozí další trest, většině poškozených by měl také nahradit škodu, splácet ale dosud nezačal, oficiálně je totiž nemajetný.