Vláda v demisi kývla na změnu služebního zákona

UDÁLOSTI: Vláda v demisi schválila novelu služebního zákona (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi schválila novelu služebního zákona, kterou připravilo ministerstvo vnitra. Návrh ještě oficiálně posoudí Evropská komise. Odmítavě se předtím kabinet postavil k návrhu poslanců Starostů a nezávislých (STAN), který měl posílit práva klientů směnáren. Menšinová vláda zamítla i nový pokus TOP 09 o zrušení přestupku urážka úředníka. Podle dalšího rozhodnutí by už některé skupiny chudších lidí nemusely dostávat příspěvek na živobytí v poukázkách místo v penězích.

Novela služebního zákona by měla otevřít státní službu odborníkům zvenčí nebo změnit systém hodnocení úředníků. Při příchodu na jednání vlády to zmínila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Zároveň odmítla, že by novela měla umožnit čistky na úřadech, jak o tom mluví opozice.

Kabinet nyní oficiálně osloví Evropskou komisi, aby začala proces, ve kterém k navrhovaným změnám přijme stanovisko. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna novinářům řekl, že hlavní změny se týkají výběrových řízení. V současnosti počítá systém s tříkolovými řízeními, nově se bude jednat o dvě kola. „V obou se počítá se zapojením osob z praxe, pokud mají zkušenost z řídících funkcí,“ uvedl Mlsna.

Babiš: Vláda schválila změnu služebního zákona (zdroj: ČT24)

V případě náměstků by měla být praxe čtyřletá, u vedoucích oddělení by šlo o rok a půl, dodal. Druhá oblast změn má podle něj přinést flexibilitu ve služebním hodnocení. U zaměstnanců s nevyhovujícími výsledky by měl předpis umožňovat opakované hodnocení po 40 dnech služby. Mlsna dodal, že by se také měl změnit systém „známkování“, kdy by měla nově platit standardní školní stupnice od jedničky do pětky. Úředník by musel dostat čtyřku nebo pětku, aby mohl být odvolán.

Vláda v demisi se začala novelou zabývat v únoru. Původní návrh, který je dosud jedinou dostupnou verzí v knihovně připravované legislativy, počítal s převedením ředitelství státní služby z ministerstva vnitra pod premiéra. Po debatách v kabinetu či kritice opozice nyní členové vlády mluví o jiné podobě služebního zákona. Podle nich by se měla práce náměstků častěji hodnotit.

Další návrhy změn z opozičních stran neprošly

Menšinová vláda ANO odmítla nový pokus TOP 09 o zrušení přestupku urážka úředníka. Od loňska za to hrozí sankce až 10 tisíc korun. Legislativci kabinetu Andreje Babiše doporučili návrh zamítnout pro nepodloženost. Z obdobných důvodů předloni odmítla podobnou snahu TOP 09 také tehdejší koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Návrh bez ohledu na názor vlády projedná sněmovna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ohledně návrhu změn v pravidlech směnáren ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) před jednáním vlády uvedla, že sice souhlasí se záměrem předkladatelů, zákon ale nepovažuje za dobře připravený a problematika by se měla řešit komplexněji. Konečné slovo při projednávání zákona bude mít i přes negativní stanovisko vlády opět sněmovna.

Poslanci STAN navrhují, aby lidé získali možnost odstoupit od smlouvy o směně peněz do dvou hodin po jejím uskutečnění. Novinka by měla ochránit zejména turisty před těmi směnárnami, které nabízejí pro klienty nevýhodné kurzy. Předloha podle autorů reaguje na stanovisko České národní banky, které vychází z jejích kontrol. „Problém se týká zejména zahraničních turistů a typicky či nejčastěji centra hlavního města Prahy,“ napsali v důvodové zprávě. 

Příspěvek na živobytí opět v bankovkách

Babišův kabinet mimo jiné souhlasil s předlohou poslanců ANO omezující vydávání poukázek, k návrhu na stejné téma skupiny zákonodárců z KDU-ČSL, Pirátské strany, ČSSD a TOP 09 vyslovil neutrální stanovisko. O novelách rozhodnou poslanci.

Předkladatelé obou návrhů prakticky shodně tvrdí, že nynější zákonná povinnost dávat část příspěvku v poukázkách přináší v některých případech problémy a zvyšuje byrokracii. Výplatu ve formě poukázek schválila předchozí sněmovna kvůli zamezení zneužívání peněžité dávky.

Poukázky v hmotné nouzi
Zdroj: ČT24

Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají od loňského prosince v poukázkách 35 až 65 procent této dávky. Za poukázky si lidé mohou pořídit potraviny, základní drogistické potřeby, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvy. Nedostanou za ně cigarety nebo alkohol.

Plně peněžitou dávku by obě předlohy měly vrátit lidem v pobytových zařízeních sociálních služeb. Zákonodárci ANO chtějí dát výjimku ještě lidem s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, lidem, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, a lidem s omezenou svéprávností. Úřady práce by také nemusely dávat poukázky v případech „hodných zvláštního zřetele“.

Novela skupiny poslanců z KDU-ČSL, Pirátské strany, ČSSD a TOP 09 se jeví o něco širší. Poukázky by neměli dostávat lidé s plným invalidním důchodem, lidé starší 68 let a lidé, kterým úřady ustanovily opatrovníka. Autoři chtějí zrušit poukázky také pro postižené lidi, kteří pobírají příspěvek na péči kvůli středně těžké závislosti, těžké závislosti a úplné závislosti na pomoci druhých, a pro pečovatele o postižené lidi.