Na počest Zemana zaznělo 21 salv: Speciální děla umí střílet podle toho, jak dlouhá je hymna

Inauguraci prezidenta Miloše Zemana tradičně doprovodily dělové salvy ze čtveřice speciálně upravených děl. Ta umístili vojáci na Petřín už během dopoledne, děla pak vypálila 21 salv poté, co prezident složil slib a ve Vladislavském sále začala hrát hymna. Zajímavostí je, že původ tohoto zvyku není zcela jasný, zřejmě vznikl z britské námořní tradice. V Česku se dělové salvy kromě inaugurace využívají i pří významných státních návštěvách. Zazněly i při návštěvě čínského prezidenta v Praze.

Podle Martina Slavíka z čestné stráže má každé ze čtveřice děl v hlavni upravených 11 odpalovacích komor. Do dvou děl vojáci vložili 11 výbušek, do dalších dvou děl pak o jednu méně. Výbušky jsou napojeny na odpalovací zařízení, které postupně aktivovala vždy současně dvě děla, aby byly rány zdvojené a v případě selhání aby vyšla alespoň jedna rána. Celkem tak zaznělo 21 salv.

Časové rozpětí výstřelů určuje automatické odpalovací zařízení, do kterého je naprogramována délka hymny a počet požadovaných salv. Signál k zahájení palby dostali vojáci od kolegů z Vladislavského sálu telefonicky a po internetu ve chvíli, kdy dirigent dal znamení hudebníkům.

Podle velitele Posádkového velitelství Praha Milana Virta může hymna trvat od 58 do 65 vteřin. Záleží totiž na dirigentovi a také na prostředí, ve kterém hudebníci hymnu hrají. Kapelník ale vojákům vždy předem sdělí, jak dlouho hymna potrvá. Nyní měla být její délka 65 vteřin, salvy tak měly znít v intervalu 3,2 vteřiny.

Speciálně upravená děla má ve své výzbroji prapor čestné stráže od 90. let minulého století. Podle Slavíka vojáci minimálně dvakrát do roka kontrolují funkčnost kanonů nebo je promažou. Před samotnou střelbou vyzkoušejí pomocí diod funkčnost odpalovacího zařízení.

Děla budou střílet z Petřína, kam je během čtvrtka převezli vojáci (zdroj: ČT24)

Salvy střílí od 18. století britské námořnictvo

Počet 21 salv vychází z historických zvyklostí, původ zvyku ale není zcela jasný. Pravděpodobně vznikl z námořní tradice, kdy lodě vplouvající do přístavu na znamení mírových úmyslů střílely pozdravné rány z děl. Na každou ránu z lodního děla pak zazněly v odpověď tři rány z přístavních děl. Celkem bylo vypáleno 21 ran.

Od 18. století pak britské námořnictvo při důležitých událostech střílelo 21 čestných salv na počest královské rodiny, postupně zvyk převzaly i pozemní jednotky.

V České republice se salvy střílejí kromě inaugurace prezidenta také třeba při vojenské přísaze, při státním pohřbu nebo při významné zahraniční návštěvě.