Hnutí ANO by napodruhé mohlo sestavit většinovou vládu, řekl Faltýnek v OVM

Faltýnek v OVM: Hnutí ANO by napodruhé mohlo sestavit většinovou vládu (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO připouští, že menšinová vláda Andreje Babiše napoprvé důvěru sněmovny nezíská. V Otázkách Václava Moravce to řekl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Poslanci budou hlasovat ve středu. V tuto chvíli Babiše podpoří zřejmě jen 78 zákonodárců ANO. Komunisté, kteří mají v dolní komoře patnáct zástupců, se rozhodnou až v úterý. Podle Faltýnka je možné, že v druhém kole jednání se podaří sestavit většinový kabinet.

Faltýnek příliš nepočítá se sestavením menšinové vlády na první pokus. Avšak věří, že na druhý pokus by se vítěznému hnutí voleb mohlo povést vládu sestavit. 

„Většina subjektů s výjimkou KSČM připustila, že tuto vládu nepodpoří. Pokud to bude pravda a vláda nezíská podporu, rychle začneme jednat ve sněmovně o druhém pokusu,“ uvedl v OVM Faltýnek. 

„Stoprocentně bude první pokus promarněný. S KDU-ČSL o vládě jednáno nebylo, na žádném jednání o koaliční většinové vládě jsme nebyli,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

Faltýnek se s Bělobrádkem neshodl na tom, kdo s kým odmítl jít do vlády. „Není pravda, že jsme nejednali, respektive že jsme tu možnost nenabídli, ale že tyto subjekty řekly, že nechtějí být ve vládě s Andrejem Babišem,“ řekl Faltýnek.

S tím Bělobrádek nesouhlasil. „Před volbami jsme slíbili, že nebudeme ve vládě, kde někomu hrozí kriminál. Není to osobní, principiálně si myslíme, že by takový člověk ve vládě být neměl. Hnutí ANO ale chce, aby by Andrej Babiš premiérem, ale my jsme slíbili voličům, že v takové vládě s člověkem, kterému hrozí kriminál, nebudeme,“ řekl Bělobrádek.

„Pro nás je nepřijatelná vláda bez pana Babiše. To je vše,“ reagoval Faltýnek. 

Sedmdesát procent hnutí ANO nevolilo, pan Mečiar a pan Paroubek byli také první na pásce a nakonec vládu nesestavovali.
Pavel Bělobrádek

Podle Bělobrádka by měla vzniknout většinová vláda. „Domníváme se, že by měla vzniknout většinová vláda, možností je celá řada. Jsem přesvědčen, že to je nejlepší řešení, ať už ve vládě budeme, nebo ne,“ řekl Bělobrádek.

 „Pan předseda (Andrej Babiš) preferuje menšinovou vládu, protože je akčnější a nehádá se,“ v diskuzi připustil Faltýnek. 

Nicméně i on v OVM řekl, že věří, že se podaří na druhý pokus hnutí ANO sestavit většinovou vládu. „Je tady varianta původní půdorys minulé vlády, nebo varianta středopravá, hnutí ANO a ODS, navíc programově jsou strany nejvíce kompatibilní,“ konstatoval Faltýnek. 

Jestli budu hlasovat pro své vydání i podruhé? Nevylučuji to, řekl Faltýnek

V diskuzi dvou bývalých koaličních partnerů to zaskřípalo i kolem kauzy Čapího hnízda a zprávě OLAFu. Ministerstvo financí odmítlo celou padesátistránkovou zprávu OLAFu zveřejnit, zpřístupnilo jen tři odstavce doporučení.

Policie v případu Čapí hnízdo obvinila mimo jiné premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a také Faltýnka. Imunitní výbor nyní opět řeší policejní žádost o jejich vydání k trestnímu stíhání, které bylo po sněmovních volbách přerušeno.

„Nechci spekulovat, ale pokud OLAF čerpal od české policie a spolupracoval s českou policií, bude to podobný příběh, kterému se celkem musím usmívat. Beru to osobně, protože policista říká, že jsem spáchal trestní čin, a nemůže mi to ani doložit, přitom ten člověk lže a poškozuje moje jméno,“ ohradil se Faltýnek. A znovu zopakoval, že podle něj jde o uměle vymyšlenou kauzu. 

„Pokud vím, výraz fraud je v právnické angličtině podvod a to ta zpráva OLAFu obsahuje,“ rýpl si do Faltýnka Bělobrádek. 

Na otázku, zda při dalším hlasování o vydání poslance Faltýnka a premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání bude místopředseda hnutí ANO hlasovat pro své vydání tak, jako poprvé, se Faltýnek přímé odpovědi vyhýbal.

„Já na to neumím nyní odpovědět. Nevylučuju to. Ale od té doby se něco událo,“ řekl nejednoznačně.  

Výbor bude pokračovat v projednávání žádostí o vydání v úterý. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek však prostřednictvím svých právních zástupců požádali o odložení výslechu.

Oba muži se chtějí nejdřív se zprávou OLAFu seznámit. „Dostanu se k ní 11. ledna, kdy jsme požádali policii, abychom se na to mohli podívat, když bude úřední český překlad,“ potvrdil v OVM Faltýnek.