Jiří Drahoš: Byl bych pro přijetí eura a proti referendu o odchodu z Unie

Drahoš: Vládu bez zajištěné důvěry bych nejmenoval (zdroj: ČT24)

V případě, že by se stal Jiří Drahoš prezidentem republiky, stavěl by se ve prospěch přijetí jednotné evropské měny a proti referendu o odchodu Česka z Evropské unie. Někdejší šéf Akademie věd a jeden z devíti uchazečů o Pražský hrad to prohlásil v rozhovoru pro Události ČT.

Česká televize vysílala v Událostech rozhovory s prezidentskými kandidáty v abecedním pořadí.

Jaké jsou vaše případné prezidentské priority?
Mám jasnou představu České republiky jako demokratického státu tvořeného hrdými a sebevědomými občany, státu, který je schopen se postarat o ty slabší a který hájí rovnost všech před zákonem. Dále bezpečného státu, státu, který se v tomto opírá o naše členství v Severoatlantické alianci, státu moderního, státu, který dbá na vzdělávání, na kreativitu všech bez ohledu na stupeň formálního vzdělávání, státu, který nebude byrokratický, který je tady pro občany, a ne sám pro sebe. A konečně státu, který se stará o svou kulturu a přírodní bohatství a předá je svým potomkům v lepším stavu, než je přebral. 

Na vašem transparentním účtu je něco kolem dvanácti milionů korun. Jak moc vás zajímá, od koho k vám peníze přicházejí?
Na transparentní účet dohlíží náš etický výbor. Je to několik lidí, kteří se dívají na to, od koho přišly větší částky, a mohu vás ujistit, že pokud by tito lidé dospěli k názoru, že bychom tu částku neměli přijmout a doporučili mi to, pak bychom takovou částku vrátili. 

Před časem jste rozčeřil vody naší politické scény, když jste řekl, že některé zahraniční zpravodajské služby ovlivňují české volby. Zároveň jste v jiném okamžiku prohlásil, že vás některé weby chtějí poškodit dezinformacemi o vaší minulosti. Máme tomu rozumět tak, že první prohlášení souviselo s druhým a že bylo motivováno čistě osobně?
Určitě ne. Celé prohlášení bylo motivováno mojí starostí o demokratický průběh voleb a jsem přesvědčen o tom, že i naše prezidentské volby mohou být ovlivněny zahraničními i jinými servery, dezinformacemi a službami a v tomto smyslu jsem také navštívil premiéra v demisi Sobotku a požádal ho, aby se příslušné orgány těmito věcmi vážně zabývaly. Vůbec to nebylo motivováno osobně, svůj problém s těmito servery a jejich osočováním si vyřeším bez problémů sám. 

Drahoš: Vládu bez zajištěné důvěry bych nejmenoval

Na závěr prezidentských rozhovorů budeme všem kandidátům pokládat stejné, anketní otázky. První se pochopitelně týká aktuální situace. Pokud byste se stal prezidentem, jmenoval byste takovou vládu, která nemá dopředu deklarovanou většinu v Poslanecké sněmovně?
Určitě ne. Člověk, kterého bych pověřil sestavováním vlády, by ode mě v každém případě slyšel, že požaduji, aby tato vláda získala důvěru v Poslanecké sněmovně. 

Jak byste se postavil k otázce případného referenda o Evropské unii? Podpořil byste konání referenda o vystoupení, či setrvání Česka v Evropské unii?
Referendum je určitě užitečný nástroj na komunální úrovni, ale nemělo by se v něm, a zejména ne bez předchozí důkladné debaty, rozhodovat o tak zásadních otázkách, jako je třeba vystoupení z Evropské unie. 

A poslední otázka, částečně zahraničně-politická, částečně ekonomická. Byl byste jako prezident pro přijetí jednotné evropské měny eura?
Byl bych pro přijetí eura, ale až po zevrubné diskusi a poté, kdy by se, jak doufám, podařilo přesvědčit společnost, že debata i případné přijetí eura má smysl.