Za premiérku chceme Němcovou, oznámila ODS

Praha – Občanští demokraté odtajnili jméno svého kandidáta pro post předsedy vlády – premiérkou by se podle nich měla stát stávající předsedkyně Poslanecké sněmovny a dlouholetá představitelka ODS Miroslava Němcová. Ústy prvního místopředsedy Martina Kuby to vpodvečer oznámilo to grémium strany. Sama Němcová ke své nominaci uvedla, že cítila potřebu vrátit voličům i členům ODS důvěru, kterou do ni po patnáct let jejího politického života vkládali.

„ODS považuje Miroslavu Němcovou za zkušenou političku s odpovídajícím morálním i politickým kreditem, za ženu s dlouhodobě ukotvenými pravicovými názory a člověka, který je schopný naši zemi důstojně reprezentovat i v zahraničí,“ uvedl k rozhodnutí grémia pověřený předseda ODS Martin Kuba s tím, že se stranické špičky shodly jednomyslně. O volbě už podle svých slov informoval jak TOP 09, tak stranu LIDEM. Rozhodnutí grémia ještě musí zítra potvrdit Výkonná rada a poslanecký klub ODS.

„Za patnáct let jsem prošla čtyřmi parlamentními volbami a v parlamentních volbách jsem průběžně dostávala podporu od členů ODS, kteří mě nominovali, i od voličů,“ řekla k nominaci sama Němcová. K přijetí stranického návrhu se podle svých slov rozhodla včera večer. „V životě přijde okamžik, kdy si musíte sečíst podporu, která vám byla v životě dávána, a zjistíte, že také musíte něco vracet, že nelze podporu jenom přijímat.“

  • Miroslava Němcová: Politika je světem pohyblivým a dynamickým, je jako tekuté písky, jednou v ní jste a podruhé ne. Rozhodování pro mě nebylo jednoduché. Vnímám ale, v jaké složité a kritické situaci se nachází Česká republika.
  • Martin Kuba: Věřím, že přicházíme s řešením, které je v této chvíli naprosto nejlepší a může být svorníkem pro tyto politické časy.

Možnost, že by se stala i předsedkyní občanské demokracie, Němcová odmítla komentovat; se spolustraníky prý v uplynulých dnech řešili pouze to, zda jsou schopni najít svého kandidáta na premiéra. Stejně tak nechtěla mluvit ani o tom, zda by v případě usednutí ve Strakově akademii provedla obměnu současných ministrů; ti stejně jako premiér Nečas nyní vládnou v demisi. „Hovořit o jménech členů kabinetu je předčasné,“ uvedla pouze.

  • „Na žádné politické hrátky nebude čas. Tady nebude vítěz a poražení. Buď budeme všichni vítězi, nebo všichni poraženými,“ myslí si Němcová.

V Událostech ČT Němcová nastínila priority, které by chtěla coby premiérka ve zbývajících měsících tohoto volebního období vyřešit:

  • pomoci s odstraňováním povodňových škod
  • dokončit legislativní proces u sta zákonů, které nyní leží v dolní komoře a v případě předčasných voleb by spadly pod stůl
  • připravit a schválit státní rozpočet na příští rok

„Mým cílem je dojít do řádných voleb a udělat to, co možné udělat je: zkonsolidovat nejen vládu, ale také pomoci ODS vyjít z této krize alespoň částečně se ctí,“ řekla Němcová.

Miroslava Němcová - ve sněmovně 15 let

Jedenašedesátiletá Miroslava Němcová je členkou občanské demokracie od devadesátého druhého roku a ve vrcholné politice se pohybuje od druhé poloviny devadesátých let; v Poslanecké sněmovně poprvé usedla v roce 1998 v čase opoziční smlouvy a od té doby svůj poslanecký mandát pokaždé obhájila. Po posledních sněmovních volbách se dokonce stala předsedkyní dolní komory, když v jedné z nejvyšších ústavních funkcí nahradila sociálního demokrata Miloslava Vlčka.

Kandidátkou na předsedkyni vlády se Němcová nyní stala i přesto, že podle komentátorů ve straně nikdy neměla silnou pozici; to se ostatně projevilo i na posledním kongresu občanské demokracie loni v listopadu, když se po dvou letech poroučela z pozice 1. místopředsedkyně strany. Vystřídal ji ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

V řadách ODS přitom Němcová dlouhá léta patří mezi stoupence „otce zakladatele“ a bývalého prezidenta Václava Klause, byť sama uvádí, že jejich vztah je příliš mytizován. „Vytvářely se iluze, že já jsem ten jeho nejbližší člověk a mám k němu vždy dveře otevřené. Já myslím, že jsme se vždycky respektovali, a já jsem vítala řadu jeho kroků, které udělal v době, kdy byl předsedou vlády v 90. letech, při transformaci české společnosti,“ uvedla letos v lednu v rozhovoru s Václavem Moravcem na Rádiu Impuls. „Myslím, že tohle budou zásluhy, které mu nikdy nebudou opomenuty a zapomenuty.“ V případném konfliktu s prezidentem Milošem Zemanem by tak mohla mít aspoň částečné politické jištění.

Petr Nečas a Miroslava Němcová
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Nominováním Miroslavy Němcové na předsedkyni vlády vychází občanští demokraté vstříc požadavkům koaliční TOP 09. Ta sice respektovala právo ODS vybrat nátupce Petra Nečase, volbu ale podmínila tím, že nominant občanské demokracie musí držet poslanecký mandát - čímž zavřela dveře do Strakovy akademie ministru průmyslu a obchodu Martinu Kubovi. Němcová přitom (navzdory patnácti letům ve ve vrcholné politice) nikdy nebyla členkou exekutivy – ministerskému postu se paradoxně nejblíže přiblížila v době sociálnědemokratických vlád, když ve stínovém kabinetu Mirka Topolánka působila jako stínová ministryně kultury.

Na tahu je prezident

Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman - právě on uděluje pověření sestavit vládu, a pokud by s Miroslavou Němcovou nesouhlasil a jmenoval vlastního člověka, dosavadní politická jednání o nominantovi na pozici premiéra by přišla vniveč. „Vnímáme bezesporu velmi důležitou roli pana prezidenta a jsme si plně vědomi, že je to právě on, který má plné právo jmenovat předsedu vlády ČR,“ řekl v této souvislosti šéf ODS Kuba. „Jsme přesvědčeni, že tímto krokem mu ODS nabízí nejlepší řešení pro zklidnění rozbouřených politických vod.“

Jasněji by mohlo být v pátek, kdy jak Miroslava Němcová, tak pověřený předseda ODS Martin Kuba jedou o vládní krizi vyjednávat do Lán.

Vydáno pod