Babišovy finance i příběh popáleného chlapce. Reportáže ČT bodovaly v Czech Press Photo

V soutěži Czech Press Photo nesoutěžili jenom fotografové, ale také autoři reportáží. Odborná porota ocenila ve videokategorii Feature práci Silvie Klekové, která sleduje příběh popáleného chlapce. Cenu ve videokategorii Investigation si pak odnesla Jana Neumannová za tři reportáže popisující, jak Andrej Babiš získal podíly na firmě Agrofert.

Nejprve se Jana Neumannová v pořadu Reportéři ČT zaměřila na způsob, jakým tehdy vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) nakupoval dluhopisy své firmy. Pokud se vlastník Agrofertu nákupem korunových dluhopisů dopustil krácení daně, měl to zjistit úřad finanční správy. Jenže úřad tehdy spadal pod ministerstvo financí, které Babiš ještě v březnu řídil.

Reportéři ČT: Ministerské počty. Daně kolem Babišových dluhopisů řeší jemu podřízený úřad (zdroj: ČT24)

V druhé z oceněných reportáží se Neumannová ptala Babiše, kde vzal peníze na nákup akcií svého impéria. Agrofert měl v roce 1997 hodnotu bezmála miliardy korun, Babiš ovšem podle auditu vydělal pouhých osm milionů korun.

Reportéři ČT: Jak se stát miliardářem (zdroj: ČT24)

A nakonec Neumannová pátrala po tom, co předcházelo ovládnutí Agrofertu Babišem.

Reportéři ČT: Jak odstřihnout matku (zdroj: ČT24)

V kategorii Feature soutěže Czech Press Photo bodovala reportáž Silvie Klekové Frajer Luka. Zachytila příběh chlapce, který coby sedmiletý málem uhořel. Po transplantaci 80 procent kůže Lukáš studuje střední školu a spolužáci o něm říkají, že je frajer.

Reportéři ČT: Frajer Luka (zdroj: ČT24)