Policie opět požádala o vydání Babiše a Faltýnka, šéf ANO je „překvapen rychlostí a urputností“

Události: Ze 168 oslovených poslanců by Babiše a Faltýnka vydalo ke stíhání až 95 z nich (zdroj: ČT24)

Policie v úterý v 9 hodin a 15 minut doručila do sněmovny novou žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová potvrdila, že žádost se týká dvou poslanců a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. Dokument dopoledne přijal sněmovní kancléř. Babiš uvedl, že je překvapen rychlostí a urputností policie.

Sněmovna vydala Babiše s Faltýnkem ke stíhání v minulém volebním období (6. září). Poté, co znovu získali poslanecký mandát v říjnových volbách, však bylo jejich trestní stíhání přerušeno. O jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout sněmovna v novém složení.

„Vyšetřovatel poslal žádost o vydání dvou poslanců v souvislosti s dotací na farmu Čapí hnízdo,“ řekla bez bližších podrobností Zenklová. Ke konkrétním jménům poslanců, o jejichž vydání policie žádá, se mluvčí nevyjádřila. Babiš i Faltýnek jakékoliv obvinění dlouhodobě odmítají. Kauzu považují za vylhanou a vyfabulovanou.

Vydání Babiše a Faltýnka podpoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD i Piráti. Předseda SPD Tomio Okamura upozornil, že v minulém volebním období neměla SPD svého zástupce v mandátovém a imunitním výboru, a proto se nemohla seznámit se spisem.

Nyní to zástupci hnutí udělají a informace předají poslaneckému klubu. „Pakliže tam nebudou žádné nové informace, tak samozřejmě setrváváme na našem stanovisku,“ řekl Okamura. V minulé sněmovně hlasovala strana pro vydání. Podle místopředsedy strany Radima Fialy by Babiš a Faltýnek měli být vydáni. „V minulosti sami požádali sněmovnu o vydání. Nedovedu si představit, že bychom my na svém postoji něco měnili,“ řekl Fiala v pořadu Události, komentáře. 

Kdo by hlasoval pro vydání Babiše a Faltýnka (anketa ČT 21.11., odpovědělo 168 poslanců)
Zdroj: ČT24

Komunisté zatím nechtěli předjímat, jak se k žádosti postaví. Poslanci za KSČM se chtějí na žádost znovu podívat, poradit se a až potom řeknou, jak se zachovají, uvedl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. 

Babiš: Systém nikdy nespí

Vyšetřovatelé chtějí dvojici poslanců stíhat kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo. Okolnosti dotací prověřuje i Evropský úřad proti podvodům.

Politolog Institutu politologických studií FSV UK, CEVRO Institutu Miloš Brunclík považuje postup policie za očekávatelný, všeobecně se to bralo za hotovou věc. V případě, že by to neudělala, mohlo by to svědčit o tom, že tu existují politické tlaky, aby policie nekonala jak má, dodal. „To by nebylo ani v zájmu policie s žádostí otálet“.

Policie znovu požádala o vydání Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)
Andrej Babiš říká, že je kauza politická kvůli načasování. Ale jemu by se asi nehodil žádný termín. Před volbami to bylo kvůli volbám, teď je to zase podezřele rychlé, za měsíc by se to krylo s hlasováním o důvěře vládě. Asi nečekáme, že policie bude brát ohledy na to, kdy se to Babišovi hodí.
Markéta Pekarová Adamová
místopředsedkyně strany

Babiš uvedl, že je překvapen rychlostí a urputností policie. Na rychlost, s jakou žádost do sněmovny dorazila, poukázal i Radek Vondráček (ANO), kterého nejspíš zítra poslanci zvolí za předsedu sněmovny. Právě Vondráček má žádost o vydání předat mandátovému a imunitnímu výboru, který by měl být ustaven ve středu.

„Myslím si, že je to rekord v dějinách Poslanecké sněmovny České republiky, aby tak rychle přišla žádost. Neznáme ještě její obsah. Je to další podivnost v té kauze, další, která může přesvědčit o tom, že se jedná skutečně o kauzu s politickým pozadím. A o tom se budeme snažit přesvědčit i kolegy,“ doplnil s tím, že o žádosti se poslanci dozvěděli z médií. 

Rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat. Je to politická kauza, která měla ovlivnit volby, ale občané to rozpoznali. Teď to má ovlivnit sestavování vlády.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Postup policie podle Babiše dokazuje, že jde o čistě politickou kauzu. Krok nicméně považuje za očekávatelný, protože „systém nikdy nespí“. Nevyjádřil se k otázce, zda bude znovu hlasovat pro své vydání.

O vydání Babiše a Faltýnka bude výbor jednat nejméně dvakrát

Rozhodnout o vydání Babiše a Faltýnka potrvá sněmovně týdny. Minimálně dvakrát se nad žádostí policie sejde mandátový a imunitní výbor. Ten může požádat o slyšení obou poslanců, případně znovu i o vyšetřovatele. Až po doporučení výboru rozhodnou poslanci na plénu.

Sněmovna poprvé hlasovala o zbavení imunity Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka letos 6. září. Pro vydání Faltýnka tehdy bylo 120 z celkových 200 poslanců, pro vydání Babiše o tři více. Proti bylo jen několik jednotlivců. Drtivá většina poslanců ANO tehdy opustila sál. 

  • Ve sněmovně má nyní hnutí ANO 78 poslanců, v předchozím volebním období jich mělo 47. 
  • Pro vydání poslance k trestnímu stíhání je potřeba nadpoloviční většina z přítomných poslanců.

Tentokrát bude mít výbor 19 členů a zasednou v něm zástupci všech parlamentních stran. Mezi osmi poslanci z hnutí ANO je do výboru nominovaná například bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Pět poslanců do výboru pošle Demokratický blok, a to včetně Miroslavy Němcové (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09). Po dvou křeslech obsadí Piráti a SPD, po jednom komunisté a sociální demokraté.

O vedení výboru se uchází Stanislav Grospič (KSČM) a Petr Gazdík (STAN).

Policie obvinila celkem 11 lidí

Celá ta kauza je vymyšlená, uměle vykonstruovaná. V mém případě jsme dnes dál, protože už jsme měli možnost nahlédnout do spisu a tam žádné důkazy proti mně nejsou. Věřím, že pokud nás sněmovna vydá, tak státní zástupce rozhodne, že je to celé nesmysl.
Jaroslav Faltýnek

Policie kromě Babiše a Faltýnka obvinila kvůli padesátimilionové dotaci dalších devět lidí. Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu.

V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost podle policie vrátila pod Agrofert.

Události, komentáře: SPD a TOP 09 chtějí hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)

Zásadní pro další vývoj případu bude to, zda nová sněmovna případně oba muže znovu vydá. Pokud ne, policie může mít v celé kauze nedostatek důkazů. Ani v opačném případě ale nemusí vyšetřování probíhat hladce. V kauze totiž figurují lidé, kteří jsou navzájem příbuzní. Právě z toho důvodu můžou policii odmítnout vypovídat.

Policie podle dřívějších informací chtěla vyšetřování uzavřít do konce roku. Nyní se očekává, že mandátový a imunitní výbor budou žádost o vydání poslanců projednávat v prosinci a sněmovna by se k hlasování mohla dostat až po Novém roce. To už by mohl být Babiš premiérem. Prezident Miloš Zeman dal totiž najevo, že ho trestní stíhání od jmenování šéfa ANO do čela vlády neodradí.