Může teď Babiše vyslýchat policie? Sedm otazníků v kauze Čapí hnízdo

Důkazní nouze, průtahy ve vyšetřování nebo přerušení trestního stíhání na neurčito. To je jen několik možných scénářů kauzy Čapí hnízdo. V té státní zastupitelství nejprve obvinilo celkem 11 lidí, mezi nimi i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Právě u nich je nyní stíhání přerušeno, jako nově zvolení poslanci totiž získali imunitu. Přinášíme sedm klíčových otázek a odpovědí.

Zásadní pro další vývoj případu bude to, zda sněmovna případně oba muže znovu vydá. Pokud ne, policie může mít v celé kauze nedostatek důkazů. Ani v opačném případě ale nemusí vyšetřování probíhat hladce. V kauze totiž figurují vzájemně příbuzní. Právě z toho důvodu můžou policii odmítnout vypovídat. Otazníků kolem celé věci ale existuje víc:

1) Jsou Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek pořád obvinění?

NE. V případu došlo k přerušení trestního stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Oba poslanci obhájili svůj mandát a znovu získali imunitu. Ztratili tedy i status obviněných. Aby mohlo jejich trestní stíhání pokračovat, musela by je Poslanecká sněmovna nejprve znovu vydat policii.

2) Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek podali stížnost proti obvinění. Bude muset státní zástupce rozhodnout, i když je jejich stíhání přerušené?

ANO. Státní zastupitelství se bude muset stížnostmi zabývat. „Když si někdo podá opravný prostředek, má nárok na to, aby byl vyřešen,“ dodává k celé věci šéf katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek.

Vzhledem k tomu, že se trestní stíhání obou poslanců přerušilo, je pravděpodobné, že žalobci vydají jen formální rozhodnutí. K tomuto scénáři se kloní i někdejší expert policejního prezidia Jan Chmelík.

3) Musí sněmovna rozhodovat o jejich vydání v každém případě?

NE. Poslancům nejprve musí znovu přijít policejní žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Až potom bude sněmovna rozhodovat znovu. Sama od sebe tak hlasování odstartovat nemůže. Pokud by poslanci Babiše s Faltýnkem vydat nechtěli, policie musí s případným trestním stíháním počkat, až jim skončí mandát.

4) Může se stát, že Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek budou poslanci tak dlouho, že se jejich trestní stíhání promlčí?

NE. Do promlčecí doby se čas, který poslanci stráví ve sněmovně, nezapočte. Nicméně oba můžou uspět i při dalších sněmovních volbách a trestní stíhání se tím může opět oddálit. Pokud jde o zbylé obviněné – u těch promlčecí doba v tuto chvíli také neběží. Podle trestního zákoníku se totiž rovněž přerušuje ve chvíli, kdy je zahájeno trestní stíhání. To platí u všech dalších devíti lidí figurujících v kauze.

Na druhou stranu, vyšetřování se může zkomplikovat. Třeba pokud by Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem byli členy Poslanecké sněmovny delší dobu, a poslanci je nechtěli vydat policii. Jeden příklad – vyšetřovatelé nebudou mít důkazy a stopnou stíhání dalších lidí. „Myslím si, že je to alternativa, která v praxi velmi těžko nastane. Ty lhůty jsou nastavené tak, že se to dá zvládnout,“ komentuje docent Jan Chmelík.

Městské státní zastupitelství v Praze prozatím nechce komentovat, ze kterých trestných činů policie viní stíhané. Proto nejde určit, jaká promlčecí doba se na ně vztahuje.

5) Může ještě někdo do trestního stíhání zasáhnout?

ANO. Do trestního stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka může zasáhnout prezident. Ten má totiž podle Ústavy právo nařídit, aby vyšetřování dál nepokračovalo. Pokud by to udělal, jeho rozhodnutí ale musí podepsat předseda vlády.

Vzhledem k tomu, že hnutí ANO získalo v letošních volbách nejvíce hlasů, se o Andreji Babišovi spekuluje jako o možném premiérovi. V takovém případě by si zastavení trestního stíhání mohl podepsat sám. Podle ústavního právníka Jana Kysely by to na platnosti rozhodnutí nic neměnilo.

Obecně také na celý proces trestního stíhání může dohlížet Vrchní státní zastupitelství v Praze a udělovat tomu městskému konkrétní pokyny. Městské státní zastupitelství v Praze by je mohlo odmítnout jen v případě, že by byly protizákonné. „Konkrétní živé případy, které jsou ve stádiu trestního stíhání, nekomentujeme,“ říká šéf žalobců Pavel Zeman k dotazu ČT na možný zásah státních zástupců do vyšetřování.

6) Může mít zastavení trestního stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka vliv na vyšetřování dalších obviněných?

ANO. Policie totiž nebude moci oba aktéry vyslechnout a mohou jí tak chybět důkazy. Policie přesto může poslance pozvat k podání vysvětlení. „I když jste prezident, můžete být pozván k podání vysvětlení. Takže nemohou být stíháni, ale to neznamená, že s nimi policie, státní zástupci a soud nemohou komunikovat,“ vysvětluje ústavní právník Jan Kysela.

7) Můžou se obvinění vyhnout výslechům tím, že se budou odvolávat na osoby blízké?

ANO. Podle zákona má totiž svědek právo odepřít výpověď, když je příbuzný obviněného. Může se jednat například o vztah otec-syn, o sourozence či manžele i partnery.

V kauze Čapí hnízdo by podle dřívějších informací z médií mělo být mezi obviněnými hned pět vzájemně příbuzných. Andrej Babiš, jeho manželka Monika, Babišovy děti Adriana a Andrej a jeho švagr Herodes. „Zkomplikuje to důkazní situaci a orgány činné v trestním řízení se mohou dostat do důkazní nouze,“ připomíná profesor Jiří Jelínek.