Kvůli povinné školce od pěti let navyšují města jejich kapacity

Města navyšují kapacitu školek (zdroj: ČT24)

Kvůli povinnému předškolnímu vzdělání pro pětileté děti musí některá města navyšovat kapacitu školek. Například v 45tisícovém Jablonci nad Nisou letos k zápisu přišlo celkem 55 dětí. Některé dokonce přihlašovali rodiče ještě v průběhu dalších měsíců.

Docházka pro děti, které oslavily páté narozeniny do posledního srpna 2017, je povinná pro všechny bez rozdílu. „Já s tím naprosto souhlasím, protože děti by se měly socializovat a čím dříve, tím lépe. To je prostě to nejlepší pro to dítě, když se setkává se svými vrstevníky pravidelně,“ říká jedna z maminek předškoláka. Města se tak musí popasovat se přívalem silných ročníků.

Třeba v Jablonci nad Nisou jsou ale připraveni. „Sledujeme demografický vývoj a sledujeme tendence legislativní. Jednak se nám daří dlouhodobě přijímat děti mladší tří let, což také není úplně obvyklé, a teď jsme byli připraveni přijmout i ty děti, které musí ze zákona do školky,“ uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Od ledna příštího roku v Jablonci kvůli povinné docházce otevřou novou třídu v Mateřské škole v Kokoníně. „Teď rekonstruujeme v těchto dnech ještě nevyužívané prostory po bývalých školnických bytech,“ dodala jablonecká mluvčí. Rekonstrukce stála město milion korun. Zápis do nové třídy proběhne v první polovině prosince.