Export, nebo lidská práva? Čeští zbrojaři chtějí více vyvážet

Praha - Vývoz českých zbraní do zahraničí rozděluje politiky. Ministerstvo průmyslu a obchodu se změnou zákona snaží systém uvolnit: zbrojním firmám by měla do budoucna udělovat licenci namísto státu nezávislá komise. Souhlasí s tím i senátní výbor pro obranu a bezpečnost. Naopak proti návrhu se postavilo ministerstvo zahraničních věcí, které se obává toho, že vojenský materiál skončí v nestabilních regionech. Vloni Česká republika exportovala zbraně téměř za 7 miliard korun.

Podle Asociace obranného průmyslu by mohl český vojenský export v příštích letech narůst dokonce na více než 10 miliard korun ročně. „Pokud se nám dostane patřičná podpora státních složek, tak překonat tuto hranici by nebyl žádný problém,“ říká obchodní ředitel společnosti Excalibur Army Petr Kratochvíl.

  • Zbrojařské firmy žádají, aby o povolení licence k exportu zbraní do zahraničí nadále nerozhodovaly posudky ministerstev zahraničí, obrany a vnitra, ale pouze nezávislá komise.

České zbrojařské firmy vyváží nejrůznější válečné systémy: tanky, houfnice, obrněné transportéry i nejmodernější sledovací nebo komunikační technologie. Zbraně vyvážíme do celého světa, nejvíce do Severní Afriky a jihovýchodní Asie.

Kam Česko především vyváží zbraně
Zdroj: ČT24

Zbrojaři chtějí zbraně prodávat i do konfliktních zemí, jakými jsou třeba Jemen, Somálsko, Libye, Kongo nebo Mali. „Kdybychom Mali vyzbrojili ještě v době, kdy se malijská armáda snažila čelit teroristům na severu, tak nemusely zasahovat spojenecké jednotky,“ tvrdí ředitel Asociace obranného průmyslu ČR Jiří Hynek.

V minulosti do podobných zemí většinou exportní licenci nezískali. „Ministerstvo zahraničních věcí nemůže podpořit vývoz zbraní a jakéhokoliv jiného vojenského materiálu do zemí s nestabilním politickým režimem,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zahraniční Karel Šrol.

Jenže na novele zákona už pracuje ministerstvo průmyslu a obchodu. „Určitě je to změna, která by exportérům pomohla,“ říká k tomu ředitel sekce zahraničního obchodu ministerstva průmyslu Zdeněk Vališ: „Budeme hájit do maximální míry zájmy našich exportérů.“

Události: Zbrojaři chtějí vyvážet i do konfliktních regionů (zdroj: ČT24)

S volnějším vývozem zbraní nesouhlasí ani ministr obrany Vlastimil Picek: „Nikdy se nesmí nadřazovat otázka byznysu nad otázkami bezpečnosti.“ Proti novele vystupuje také organizace Amnesty International. „Je to nebezpečné v tom, že by z toho posuzování mohl vypadnout lidsko-právní charakter,“ říká k tomu mluvčí Amnesty International Martina Pařízková.

Česko má mezinárodní závazky

Export zbraní do rizikových zemí, kde mohou prodlužovat ozbrojené konflikty nebo vést k porušování lidských práv, zakazují České republice i mezinárodní závazky a embarga; nejdůležitější vyplývají z regulí OSN, Evropské unie nebo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Právě na jejich dodržování dohlíží ministerstvo zahraničí.

Česku patří ve vývozu zbraní aktuálně 32. místo na světě. Zatímco v roce 2005 jsme vyvezli zbraně za 2,2 miliardy korun, v loňském roce to bylo již za 6,7 miliardy. Největší exportéři jsou tradičně Američané, Rusové a Číňané.

Pořadí zemí v exportu zbraní
Zdroj: ČT24

Zbrojní průmysl v Česku má dlouhou tradici, která sahá až do období Rakouska-Uherska. Nejvýznamnější byl v období socialismu, například v roce 1987 dosáhla produkce zbrojního průmyslu 29 miliard korun; přibližně 70 procent exportu putovalo do Sovětského svazu. Po rozpadu východního bloku produkce prudce klesla na zlomek tohoto objemu.