Sněmovní výbor doporučuje: Vydejme poslance Novotného a Borku policii

Plénum dolní komory by mělo vydat komunistu Jaroslava Borku a sociálního demokrata Josefa Novotného k trestnímu stíhání. Doporučil mu to sněmovní mandátový a imunitní výbor. Policie chce oba poslance obvinit v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. V posledních letech již bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno.

Damoklův meč nyní visí i nad dvojicí poslanců zvolených za Karlovarský kraj. Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Novotný označil případ za vykonstruovaný a účelový. Borka nevnímá záležitost jako politickou, je nutné ji podle něho prověřit. Ani jeden z nich ale nechce sněmovně sdělovat, zda by je měla vydat, nebo ne. Dolní komora by měla o vydání rozhodnout ještě na nynější schůzi.

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o pěti poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný.