Kdo přijde po Schapirovi? Zaorálek se obává, že na nového velvyslance se bude čekat dlouho

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se obává, že si Česko na nového amerického velvyslance počká. Bude zřejmě dlouho trvat, než návrh na nové velvyslance schválí Kongres, uvedl ministr s tím, že celou situaci kolem odvolání všech velvyslanců budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem považuje za bezprecedentní. Novinářům to Zaorálek řekl po více než pětihodinové schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Zaorálek si není jistý ani tím, jestli nový velvyslanec nastoupí do konce letošního roku. „Ale nechci být úplně skeptický,“ dodal. Nikdy se podle něj nestalo, že by byli odvolání všichni velvyslanci. List The New York Times s odvoláním na diplomatické zdroje uvedl, že mnoho amerických velvyslanců bude muset své zahraniční posty opustit ještě před Trumpovou inaugurací 20. ledna.

Nápor na americký výbor zabývající se nominacemi a Kongres bude podle Zaorálka příliš velký na to, aby jmenování bylo rychlé.

obrázek
Zdroj: ČT24

Česko po zvolení Trumpa opouští Andrew Schapiro, který nepatří k oblíbencům českého prezidenta Miloše Zemana. Stejně jako zhruba třetina amerických ambasadorů je Schapiro takzvaným politickým velvyslancem. To znamená, že ho do úřadu vyslal přímo prezident Barack Obama na základě osobního vztahu. 

Podle bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondry je obvyklé, že tito političtí velvyslanci zpravidla na funkci s příchodem nového prezidenta rezignují.

Zaorálek po sobotním jednání s českým prezidentem také uvedl, že vítá pozvání do Bílého domu, které od budoucího amerického prezidenta dostal Zeman počátkem prosince.

Mluvčí hradu Jiří Ovčáček už dříve řekl, že pro Českou republiku, která je součástí Evropské unie a NATO, bude klíčový vztah s USA. „Zatímco vláda zaspala, pan prezident aktivně navazuje mimořádně přátelské vztahy s novým prezidentem USA Donaldem Trumpem,“ sdělil.

Se Zeman se šéf české diplomacie shodl, že klíčová témata pro jednání s novou administrativou Spojených států jsou efektivní boj s terorismem a udržení vzájemných vztahů. Mimo toto téma se začaly sbližovat názory Zemana a Zaorálka také na důležitost Turecka pro Evropskou unii.

Zájem by měla Trumpova bývalá žena původem ze Zlína

Spekulovalo se i o tom, že by velvyslankyní mohla být Trumpova bývalá žena Ivana Trumpová, rozená Zelníčková, která pochází ze Zlína. Přimlouval se za ni u Trumpa i Zeman. Trumpová zájem stát se velvyslankyní v Česku potvrdila.

Dokud se funkce neujme Schapirův nástupce, povede zřejmě ambasádu zástupkyně velvyslance Kelly Adamsová-Smithová. Vyplývá to z vyjádření amerického ministerstva zahraničí, podle nějž je tento postup běžnou praxí.

Rozlučka bez Schapira

Se Schapirem jako velvyslancem se v sobotu symbolicky v Praze rozloučilo asi čtyřicet lidí. Zazpívali mu Škoda lásky a píseň Goodbay Andrew složenou o něm. Velvyslanec však na místo nedorazil. Podle pořadatele shromáždění Tomáše Peszynského ho sice zvali, ale ve svém rozvrhu nenašel čas.

Příznivci amerického velvyslance v ČR Andrewea Schapira se s ním rozloučili 14. ledna 2017 v Praze happeningem
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

V textu Goodbay Andrew se zmiňuje například to, že velvyslanec je příjemný chlapík nebo že si možná vzpomene na červené trenýrky. Ty jsou symbolem odpůrců prezidenta Zemana.

Poblíž místa happeningu stáli čtyři Schapirovi odpůrci s nápisem Vezmi si je všechny s sebou, jeden z nich měl na kabátě odznak iniciativy Islám v ČR nechceme.