Novela přiložila pod kotel: Od ledna lze kontrolovat, v čem a čím se topí

Úředníci mohou kontrolovat kotle v domácnostech (zdroj: ČT24)

Od začátku ledna mohou úředníci kontrolovat, čím topí domácnosti, k plošné kontrole se v jednotlivých krajích ale zatím nechystají. S koncem roku také vypršel termín na revizi kotlů na pevná paliva.

Projít revizí mělo na půl milionu topenišť. Povinnou kontrolu zavedla novela zákona o ochraně ovzduší z roku 2012, první prohlídka musela být provedená poprvé do 31. prosince 2016, revize se opakují každé dva roky. 

Protokol o technickém stavu kotle by měli být schopni předložit provozovatelé stacionárních zdrojů na pevná paliva, které mají příkon od deseti do 300 kW a které slouží jako zdroj tepla pro ústřední vytápění.

Novela úředníkům dává i další pravomoc - mohou se přímo v domácnostech přesvědčit, čím lidé topí. Možnost kontroly mají od ledna obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Úřad provozovatele, podezřelého, že například používá nepovolené palivo, nejprve písemně upozorní a dá mu lhůtu k nápravě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bude-li se stížnost do roka opakovat, je kontrolor oprávněn vstoupit do bytu a zkontrolovat dodržování povinností, vlastník nebo uživatel bytu ho musí pustit ke zdroji a k palivům. Pokud je zjištěno pochybení, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun. Stejně jako za topení nevhodným materiálem.

Například úředníci ve Zlínském kraji nevylučují ani namátkové kontroly, v dalších krajích ale zatím většinou chtějí reagovat až na konkrétní podezření. To může na úřad přijít od kohokoliv.

Opozici se kontroly nelíbí

Podle ministerstva životního prostředí novinka míří jen proti těm, kdo skutečně otravují ovzduší. „Měli jsme obrovskou poptávku především ze strany starostů, aby tato věc byla řešena efektivněji,“ říká ministr Richard Brabec (ANO), že novela je vyhověním četných žádostí od obcí.

Pravicová opozice ale považuje kontroly za porušení domovní svobody. V první třetině roku chce podat ústavní stížnost. „Můj dům - můj hrad. Vždycky byl uznáván jako hájemství občana,“ domnívá se například poslanec Jan Zahradník (ODS). 

K novinkám v oblasti životního prostředí patří i uznávání cizích plaket pro nízkoemisní zóny v Česku, pružnější vyhlašování smogových situací, přísnější limity pro nejjemnější prach a přízemní ozon i konkrétnější metodika ochrany před zápachem.