První v Evropě. VŠCHT získala pacientský certifikát pro svou „konopnou“ laboratoř

Reportáž: Certifikát kvality pro pražskou VŠCHT (zdroj: ČT24)

Ústav analýzy potravin a výživy na VŠCHT získal jako první evropské pracoviště certifikaci programu Patient Focused Certification. Nová licence, kterou dosud drží jen pět amerických pracovišť, potvrzuje, že v Praze otestované konopné výrobky určené pacientům mají odpovídající kvalitu. Samotné Česko u konopných produktů certifikáty kvality nevyžaduje.

Ve specializované laboratoři na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ročně otestují stovky výrobků z konopí, hojně diskutovaným léčebným konopím se zde ale nezabývají; nejčastěji zkoumají potraviny, potravinové doplňky, ale třeba i alkohol, a hlavní pozornost zaměřují na jejich kvalitu.

Podle ředitele Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy Pavla Kubů totiž může být jejich problémem to, že deklarovaný podíl konopí neobsahují. „Nikdo z nás nepochybuje o velkém léčebném potenciálu konopí. Zároveň si uvědomujeme, že koncoví spotřebitelé mohou být vystaveni nejrůznějším rizikům obchodních praktik,“ uvedl Kubů. Podle něj je navíc konopí rostlinou, která má schopnost absorbovat z půdy toxické látky, a tudíž může být během pěstování kontaminována.

Zakázky z Polska i Holandska

Kvůli analýze rostlin konopí a konopných produktů se na laboratoře VŠCHT obracejí klienti z ČR, ale i z Polska, Slovinska nebo Holandska. Informace slouží pro firmy a jednotlivce, aby věděli, zda jejich produkt třeba neporušuje obsahem žádné zákony.

Nyní se může pražská laboratoř pyšnit i výlučným certifikátem, který jí jako prvnímu pracovišti v Evropě udělila pacientská organizace Americans for Safe Access (ASA). Má potvrdit, že pracoviště splňuje bezpečnostní standardy a umí stanovit kvalitu produktů z konopí. Tento certifikát má podle zástupců ASA pět laboratoří v USA.

V Česku povinnost certifikace kvality sice neexistuje, řada států ale už povinně certifikáty u všech konopných produktů určených k užití pacienty vyžaduje. A jak uvedl ředitel International Cannabis and Cannabinoids Institute Pavel Kubů, nový pražský punc „dává jasnou zprávu, že daný produkt, který certifikaci obdržel, splňuje aktuální kritéria kvality pro různé součásti produkčního procesu výroby konopných produktů“.