Kubice odmítá, že by vydíral Lessyho. Obrátil se na inspekci

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice podal podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli výrokům policejního prezidenta Petra Lessyho v deníku Právo o tom, že jej ministr vydírá. Ministr podezřívá Lessyho z trestného činu pomluvy. Mohl mu prý přivodit újmu na osobní cti. Policejní prezident se proti článku v deníku ohradil, podle něho byla jeho slova vytržena z kontextu. Bude po něm také žádat nápravu. Lessy se proti ministrovu nařčení ohradil, situaci označil za neudržitelnou a připustil, že by mohl uvažovat i o rezignaci.

Lessy v dnešním rozhovoru pro deník Právo uvedl, že ačkoliv nikdy neslyšel výtky k práci policie, Kubice mu chtěl vzít asi třetinu platu. Kubice prohlásil, že svého podřízeného nikdy nevydíral ani neutiskoval. „Takováto bezprecedentní veřejná nařčení důrazně odmítám. Jde o velmi závažná obvinění, která se nezakládají na pravdě. Navíc jde o vystupování, jaké by si nikdo vůči svému nadřízenému neměl dovolit,“ prohlásil v reakci na rozhovor v Právu ministr Kubice.

Petr Lessy se ještě předtím snažil své vyjádření v deníku mírnit. Novinář ho prý dezinterpretoval. „Byl jsem tudíž velmi překvapen, když jsem si dnes uvedený deník ráno přečetl a zjistil jsem, že některá má slova byla vytržena z kontextu. Na základě uvedených skutečností považuji za nutné požadovat po deníku Právo nápravu,“ uvedl prezident v tiskovém prohlášení.

Jan Kubice, ministr vnitra:

„Velmi si práce policie vážím, a to nejen jako její bývalý příslušník. Její největší představitel by si však neměl brát svůj sbor jako rukojmí.“

Spor o osobní ohodnocení: vydírání nebo pravomoc?

Lessy v rozhovoru mimo jiné poznamenal, že vidí ve sporu s ministrem osobní problém. „Nikdy jsem se nedočetl, že by pan ministr něco vyčítal policii, že nefunguje. Ba naopak, její výsledky jsou velice dobré. Jestliže za činnost policie mi nejsou udělovány žádné odměny jako ostatním služebním funkcionářům… jestliže mi chce pan ministr odebrat zhruba jednu třetinu platu, který tvoří ono osobní ohodnocení, tak co si mám myslet?“ ptá se Lessy, podle kterého se Kubice snaží, aby šéf policie skončil. „Jsou to taková podsekávání nohou policejního prezidenta,“ dodal.

Petr Lessy, policejní prezident:

„Policie pracuje, jak pracovat má, a potřebuje ke své práci klid. Ministerstvo vnitra má povinnost vytvářet podmínky pro činnost Policie ČR. Poslední dobou nemám pocit, že by ministerstvo tím, jak krátí rozpočty, vytvářelo podmínky pro činnost PČR.“

Kubice svůj způsob udělování odměn policejnímu prezidentovi hájí jako svou výhradní pravomoc. „Zdůrazňuji, že policejního prezidenta žádnými kroky nevydírám. Pokud jako nadřízený služební funkcionář hodnotím či kontroluji jeho práce, nejde ani o vydírání, ani o útisk. Takovéto kroky jsou nejen mým právem, ale přímo povinností,“ upozornil ministr vnitra. Lessy to však vidí jinak. Osobní ohodnocování ředitelů bezpečnostních sborů, včetně policejního prezidenta, podle něj nepodléhá šéfovi resortu.

Lessy kvůli sporům s ministrem ze své funkce neodstoupí

Lessy podle svých slov na své funkci nelpí, policii chce však prý vést celé pětileté období, tedy do roku 2016. „Stále ale říkám, že pokud by došlo k systémovému pochybení, k opravdu velkému průšvihu, tak jako hlava policie z toho budu muset vyvodit svou osobní odpovědnost,“ připustil zároveň prezident. Kvůli dlouhodobým sporům s ministrem, které probíhají téměř hned od Kubiceho jmenování, ale rezignovat nehodlá. „V této situaci se nedomnívám se, že bych se dopustil něčeho, že bych musel opouštět post policejního prezidenta.“

Policie
Zdroj: ČT24

Šéf policie v rozhovoru znovu odmítl, že ministrovi někdy v minulosti přislíbil svou rezignaci. Kubice totiž v polovině minulého měsíce, když vrcholil spor mezi Lessym a ministrem financí Kalouskem o údajný nátlak na vyšetřování kauzy CASA, prohlásil, že se s prezidentem dohodli na odstoupení z funkce.

„Jestli z toho, co jsem ministrovi říkal, že jsem unaven z veškerých ataků, které proti mně stále vede, se on domníval, že září je termín, kdy odstoupím, tak nevím,“ uvedl Lessy. „V žádném případě to ale nebyla nabídka rezignace panu ministrovi,“ zdůraznil.

Vydáno pod