Tanec kolem dluhu ČSSD pokračuje. Krúpa nabízí 55 milionů. Podivné, řekl Altner mladší

Chování skupiny Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy, která nabídla bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za jeho pohledávku vůči ČSSD 55 milionů korun, je podle Altnerova syna Patrika podivné. „Nepřijde mi, že by tím Krúpa sledoval koupi pohledávky, řekl Patrik Altner. Vládní strana má zaplatit podle pravomocného rozsudku 338 milionů korun za služby v případu Lidového domu.

Krúpa jménem Arca Capital v dopisu vyzývá Altnerova advokáta Václava Veselého, aby s klientem probral možnost prodeje dluhu ČSSD. Už dříve skupina deklarovala, že v případě odkupu pohledávky by jednala seriózně a vyčkala na úhradu i několik let, protože sociální demokracie je korektním subjektem, který plní své závazky.

Takhle se nikdy nepostupuje, tvrdí Patrik Altner

Veselý zatím dopis nedostal a uvedl, že o nabídce ví pouze z médií. „Nemůžu to potvrdit, nejsem v kanceláři. Nevím, co je obsahem té nabídky, takže se k tomu těžko mohu vyjádřit,“ řekl Veselý. Už dříve uvedl, že k jednání o prodeji pohledávky není ani zmocněn, navíc ho komplikují možné problémy s řízením o dovolání u Nejvyššího soudu a vysoká daň.

Patrik Altner postup Krúpy, který svou nabídku dal k dispozici i novinářům, považuje za podivný. „Já si myslím, že se chce evidentně zviditelnit,“ řekl. „Tohle jsem nikdy nezažil, jako advokát jsem za klienta domlouval prodej pohledávek, ale takhle se nikdy nepostupuje,“ dodal.

  • Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.
  • Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: přes tři sta milionů korun.
  • Sociální demokracie ale oznámila, že do čtvrteční půlnoci 337 milionů korun nezaplatí, jak rozhodl soud. Strana nejprve uspokojí jeho věřitele, kteří požadují kolem 20 milionů korun.

Zatím tak podle něj není nad čím uvažovat. „Krúpa jedná tak, jako když nic koupit nechce. Nabídka není seriózní ani co do výše, ale v tom bude mít poslední slovo otec,“ uvedl Patrik Altner. Ve smlouvách o postupu pohledávek se podle něj většinou sjednává mlčenlivost, publikovat cenu předem v médiích je podle něj tedy nemyslitelné. Podobně hovoří i Veselý. „Kdybychom s někým jednali, stejně asi nebudeme zveřejňovat takové detaily,“ řekl.

Arca Capital je minoritním akcionářem společnosti New World Resources (NWR), majitele těžařské společnosti OKD, která na sebe v úterý po vleklých jednáních s vládou podala insolvenční návrh. Podle médií má Krúpa blízko ke skupině J&T, Penta či prezidentu Miloši Zemanovi.

Bývalý advokát Altner před měsícem vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů.