Odvolací soud snížil trest za ubití holčičky na osm let

Za ubití devítiměsíční holčičky své přítelkyně v Karlových Varech půjde policista Pavel Slanina na osm let do vězení. Odvolací pražský vrchní soud mu trest snížil o dva roky. Slanina tvrdil, že se dívence snažil pomoci, když se dusila, podle soudních znalců jí ale vědomě ublížil. Za ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozilo až 16 let vězení. Rozsudek je pravomocný.

Incident se stal v dubnu 2014. Matka holčičky, se kterou Slanina v té době žil, musela na chvíli odejít z jejich společného bytu. Podle obžaloby poté policista z neznámých důvodů dítě několikrát udeřil do hlavy nebo s ním silně třásl, čímž mu způsobil krvácení do mozku. Holčičku pak ještě několikrát uhodil do břicha. Slanina tvrdí, že se dítě snažil resuscitovat poté, co se začala dusit.

„Proti závěrům soudu nelze nic namítat,“ uvedl předseda senátu Jiří Lněnička. Krajský soud v Plzni prý správně určil právní kvalifikaci skutku, jen se prý dostatečně nezabýval výměrou trestu - nezdůvodnil, proč uložil trest blízký polovině trestní sazby. „Trest na spodní hranici, který jsme uložili my, lépe zobrazuje možnosti nápravy a osobnost obžalovaného,“ dodal.

Slaninův advokát u soudu upozornil na možnost, že dítě mohlo trpět poruchou zvýšené krvácivosti. To prý mohl být důvod, proč i slabé údery způsobily tak rozsáhlá zranění. Mohly tak prý vzniknout i další modřiny, které lékaři našli na těle dítěte. „Pokud by porucha krve byla prokázána, nic by to neměnilo na právní kvalifikaci skutku,“ uvedl Lněnička. Síla, kterou Slanina vyvinul, by prý byla stále vzhledem k věku dítěte nepřiměřeně velká.

Policista dnes soudu řekl, že se necítí vinen. „Nic špatného jsem neudělal, snažil jsem se pouze zachránit život dítěte,“ uvedl. Podle svého tvrzení dítě jen lehce plácnul do obličeje, na což nereagovalo. Poté zavolal sanitku a snažil se dítě podle instrukcí operátorky záchranné služby oživit. Zkusil holčičku i několikrát udeřit do břicha, protože se mu zdálo, jako by v sobě měla „špunt“.

Záchranáři pak holčičku resuscitovali přímo v bytě. Skončila v nemocnici, kde po 12 dnech zemřela. Následná pitva podle soudních znalců prokázala, že holčička zemřela na následky vnitřních zranění, zejména na krvácení do mozku, které byly způsobeny silnými ranami do hlavy. Matka zemřelé holčičky se Slaninou stále žije, mají spolu další dítě.