Soud osvobodil manažery zkrachovalé kampeličky

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes zprostil obžaloby osm bývalých manažerů Českomoravské družstevní spořitelny (ČMSD). Podle státního zástupce měli podíl na nezákonných machinacích vedoucích ke krachu záložny. Údajně připravili finanční ústav o více než 300 milionů korun. Soud ale žalované transakce označil jen za chybná manažerská rozhodnutí. Navíc podle něj nebyla způsobena žádná škoda. S tím nesouhlasí státní zástupce Vít Koupil, který se ještě v soudní síni proti rozsudku odvolal. Kauza tak ještě nekončí a znovu se bude stěhovat projednávání k Vrchnímu soudu v Olomouci. K dnešnímu dni je to již deset let, co se soud případem podezřelých transakcí mezi ČMDS a jejími dceřinnými společnostmi zabývá.

K soudu dnes přišli pouze tři obžalovaní. Ti se na místě vzdali práva na odvolání. Stejně se rozhodl i právník Petra Bezruče, šéfa kampeličky a muže, který podle obžaloby machinace řídil. Bezruč se k soudu nedostavil a požádal o jednání v nepřítomnosti. Už dříve ale veškerou vinu odmítal.

Podle dnešního rozsudku transakce, které obžaloba uváděla, byly údajně neutrální, nevedly ke krachu záložny a ani nezpůsobily škodu. Soudce je ale označil za chybná manažerská rozhodnutí. Jako viníka pádu záložny pak označil špatné investice manažerů. Především do projektu Svět aut, který měl být obřím autosalonem. „Svět aut nedokázal generovat očekávané zisky. Zpočátku to vypadalo nadějně. Očekávání se ale nesplnila,“ řekl soudce.

Žalobce Koukal se ale na jednání obžalovaných dívá jinak. Podle něj osm manažerů ČMDS a dceřinných firem provedli takové transakce, kterými vyvedli majetek v hodnotě několika set milionů korun mimo kampeličku a získali tak neoprávněný prospěch. „Na začátku všeho byla investice ČMDS do dceřinných společností. Na konci pak ČMDS zůstala směnka na 700 milionů korun, u které se rozhodně nedalo očekávat její proplacení,“ vysvětlil.

Petr Bezruč
Zdroj: ČT24

Případ se táhne deset let

Kauza se už projednává před soudem deset let. V této době už soud vynesl jeden rozsudek. Šest obžalovaných poslal soudce v březnu 2007 do vězení na pět až osm let. Nejvyšší trest dostal Bezruč, Vrchní soud v Olomouci ale rozsudek zrušil a kauzu vrátil do Ostravy s tím, že je potřeba doplnit dokazování. To se podařilo až letos. Průtahy zavinily dvě změny v senátu.

Někdejší šéf kapeličky byl ale odsouzen už v roce 2002. Tato část obžaloby se týkala neoprávněného prodeje autosalonu Svět aut, který ČMDS patřil. Bezruč jej podle soudu prodal za téměř 70 milionů korun a peníze si nechal. Delší dobu se pak skrýval. Policie jej dopadla na Slovensku. Za zpronevěru mu Krajský soud v Ostravě uložil sedmiletý trest. Vrchní soud v Olomouci jej pak o dva roky zmírnil. Bezruč nakonec do vězení nenastoupil. Ve vazbě strávil tři roky a úspěšně požádal o podmínečné propuštění.

Na ČMDS uvalil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami 12. ledna 2000 nucenu správu. Správce pak zjistil, že z 1,4 miliardy korun vkladů chybí 90 procent. Na záložnu byl nakonec vyhlášen konkurz. V polovině roku 2000 zaujímala ČMDS i počtem klientů mezi družstevními záložnami třetí místo. Úspory kampeličce svěřilo 14 000 lidí. Ti nakonec dostali 90 procent svých úspor. Zajišťovací fond vyplatil celkem 1,18 miliardy korun.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)