Klaus: Na migraci nemůže být nárok

Václav Klaus o migrační krizi (zdroj: ČT24)

Podle bývalého prezidenta Václava Klause není a nemůže být v lidské společnosti nárok na migraci. A stěžejním problémem dnešní migrační krize je to, že si většina příchozích myslí, že na ni nárok mají. „Jim se totiž řeklo, že na ni nárok mají a to je strašná pomýlenost,“ poznamenal exprezident v Událostech, komentářích.

Klaus se vrátil k výroku Miloše Zemana z vánočního poselství, kde současný prezident prohlásil „tahle země je naše“. „V tomhle s ním souhlasím velmi rád. Nechme si zajít nějaké hloupé a naivní multikulturalistické choutky,“ pronesl Klaus. Lidé by podle něj měli žít primárně ve svých zemích, migrace je „extrém a naprostá mimořádnost“.

„Například tenkrát v komunismu by bylo skvělé odejít ze země, kde se nám to nelíbilo. Ale nikdy bych neměl pocit, že nějaká země má povinnost mě přijmout. A to by mělo platit pro každého dnešního migranta,“ zdůraznil.

Hloupost Evropy je nekonečná. A krize, kterou si sama vytvořila, je jasná.
Václav Klaus

Během letošního roku se jen v Německu zaregistroval více než milion uprchlíků. Příchod tak velkého množství lidí (který bude podle očekávání humanitárních organizací příští rok minimálně stejně silný) podle Klause zcela nepochybně ohrožuje kulturní identitu Evropy. „Každý, kdo má otevřené oči, tak se obávat musí. Prostě jsou to lidé přicházející z jiné kultury, civilizace, náboženství, světadílu, jiných zvyklostí a životních stylů. A islám je v tom významný prvek,“ míní exprezident.

Na podzim Václav Klaus inicioval vznik platformy, která měla podle jeho představ dát vládě mandát odmítnout přijímání uprchlíků na základě povinných kvót. „Teď už ale není prvotní otázka přerozdělení stovek tisíců uprchlíků, o čemž se mluvilo v září. Jestli doputovalo do Evropy milion a půl lidí a předpoklady říkají, že příští rok to budou tři, vůbec nejde o bruselské moudré přerozdělování. To už bude o tom, že migranti se budou rozlézat sami – a to je ten zásadní problém,“ řekl Klaus.