Šachta & partners dostávala od DPP 672 tisíc měsíčně

Praha – Kolem pražského dopravního podniku (DPP) a advokátní kanceláře Šachta & partners se objevují nová podezření. Česká televize má k dispozici smlouvy mezi dopravním podnikem a advokátní kanceláří z let 2007 až 2010. Z nich vyplývá, že přestože má DPP vlastní právní odbor, Šachtovým advokátům vyplácel zhruba půl milionu měsíčně. Dopravní podnik ale zdůrazňuje, že využívání externích právníků je u velkých firem běžné.

Podle smlouvy z roku 2010 dostávali advokáti od DPP měsíční paušál ve výši 672 tisíc a smluvní odměnu 3 a půl tisíce korun za hodinu. Podobné peníze zaručovaly i smlouvy z předchozích let. „Připadá mi to skutečně jako mimořádně lukrativní kontrakt a ukazuje to nadstandardní vztah této advokátní kanceláře k dopravnímu podniku. Myslím si, že každý advokát by o takovém vztahu snil,“ řekl ČT David Ondračka z Transparency International.

Dopravní podnik své minulé smlouvy teprve analyzuje, k částkám se tak odmítl vyjádřit. Podle Jana Štojdla z marketingového oddělení DPP skončilo poskytování služeb touto advokátní kanceláří k 31.12. 2010: „V současné době žádnou smlouvu s touto advokátní kanceláří dopravní podnik nemá.“

Smlouva Šachta & Partners s DPP
Zdroj: ČT24

„My jsme prostě dostávali výběrové zadání, co máme pro dopravní podnik zpracovat, a to jsme taky dělali. A ty podmínky, za kterých to bylo realizované, si troufám tvrdit, že byly pro dopravní podnik výhodný,“ reagoval advokát Šachta & partners David Michal.

Nadační fond proti korupci dnes ale zároveň přinesl nová podezření na údajné vyvádění peněz z dopravního podniku. Týká se zakázky na bezpečnostní systém. Podle fondu mohlo zmizet 70 milionů korun do firmy, která byla napojená na lidi opět z advokátní kanceláře Šachta & partners. Sporné zakázky už nějakou dobu prověřuje i protikorupční policie. Zatím ale ještě nikoho neobvinila.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)