Viníci v kauzách OKD a Union banka potrestáni nebudou

Olomouc – Vrchní státní zastupitelství v Olomouci prověřilo dvě vleklé kauzy z minulosti – privatizaci podniku OKD a krach Union banky. Ani jeden z těchto případů neskončil potrestáním viníků a kvůli promlčení už na to ani nedojde. Kontrola přitom zjistila, že za tím jsou nestandardní zásahy bývalého vedení olomouckých žalobců.

V kauze OKD se chtěl odpovědný státní zástupce odvolat proti osvobozujícímu rozsudku, tehdejší náměstek Martin Suchý mu v tom ale zabránil. Dlouholeté vyšetřování údajného dvoumiliardového tunelu v polostátním podniku tak skončilo navždy bez trestu. „Všechny lhůty, kdy by bylo možno podat nějaký mimořádný opravný prostředek, uplynuly,“ říká olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván.

Justice
Zdroj: ČT24

V případě Union banky přišel zásah ještě dřív: státní zástupce Alexander Dadam dostal od náměstka Suchého pokyn, aby zastavil trestní stíhání. Odmítl ho splnit jako nezákonný. Spor o zákonnost rozhodovala tehdejší vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová. Ta podle kontroly prostudovala 26 000 listů spisu za šest dní a za pravdu dala svému náměstkovi Suchému. Podle bývalého policejního vyšetřovatele Václava Lásky by ale takové rozhodnutí předpokládalo několikaměsíční studování materiálů. Žalobce Dadam, který přesto dál trval na tom, že manažeři banky mají jít k soudu, o případ přišel. A stíhání nakonec úplně zastavil opět náměstek Suchý. Hojovcová ze své strany absolutně odmítá jakékoli pochybení a Suchý svůj postup považuje za zcela zákonný a v souladu s interními normami.

Reportáž Zuzany Janákové a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zastupitelství podle své mluvčí posuzuje a studuje spisový materiál k této věci a vyjádří se až po prostudování. S případným potrestáním neobvyklých postupů je problém, protože možná kárná odpovědnost už je u většiny z nich promlčená. Současné vedení olomouckých žalobců ale tvrdí, že cestu usilovně hledá.