Stát chystá nábor 12 tisíc zaměstnanců. Nejvíc jich má zamířit do školství

Vláda chce v příštím roce přijmout dvanáct tisíc nových státních zaměstnanců. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu pro rok 2016, který bude kabinet projednávat tuto středu. Polovina z celkového počtu má zamířit do školství, počítá se i se stovkami nových úředníků a posilami pro policii.

Podle vládních záměrů by měl stát příští rok zaměstnávat přes 436 tisíc lidí, což je oproti minulým letům bezmála tříprocentní nárůst, a výdaje na státní zaměstnance vzrostou o téměř deset miliard. Svůj podíl na tom nese tříprocentní zvýšení platů a současně nárůst lidí, které stát zaměstnává.  

Největší počet nových zaměstnanců má zamířit do českého školství, aby pomohl zvládnout silné populační ročníky. Jen od letošního září totiž ve vzdělávacím systému přibylo jednatřicet tisíc nových žáků, a školy proto už letos přijaly přes osmnáct set nových zaměstnanců.

Stát chce nabrat 12 tisíc nových zaměstnanců
Zdroj: ČT24

Šest tisíc zaměstnanců vyjde na půl druhé miliardy

Příkladem může být Základní škola Františka Peřiny v pražských Řepích, kde vzrostl počet žáků o necelé dvě stovky z 850 na současných 1025. Už letos proto nabrala pět nových učitelů a několik dalších pedagogických asistentů, vychovatelů a kuchařek. Pedagogický sbor hodlá rozšiřovat i napřesrok; ředitelka školy Jarmila Pavlišová totiž očekává nejen početné první třídy, ale i rostoucí řady školáků na druhém stupni.

Stejně budou muset postupovat i další školy, protože během příštího roku vzroste počet školáků o další čtyři tisíce. Rozpočet přijde téměř šest tisíc nových zaměstnanců na jednu a půl miliardy.

Finanční injekci pro tuzemské školství vyjednala s šéfem státní kasy Andrejem Babišem šéfka resortu Kateřina Valachová (ČSSD). I kvůli početným ročníkům ve školních lavicích dosáhla meziročního navýšení výdajů na školství o více než čtyři miliardy korun. Dlouhodobě podfinancované školství by tak v příštím roce mělo mít k dispozici 133 miliard.

„Školy budou mít dostatek prostředků na školní psychology, speciální pedagogy, na zajištění kvality výuky,“ slibuje ministryně. Tuzemské vzdělávání přitom není zdaleka jedinou oblastí, která rozšiřuje početní řady.

Migrační a ukrajinská krize posílí policii i armádu

O dva a půl tisíce lidí posílí i česká policie, která se chce do roku 2020 vrátit na předkrizové stavy s 44 tisíci muži. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v minulosti hovořil o tom, že noví policisté mají zamířit především do ulic.

Nyní uvádí, že polovina z posil příštího roku bude nasazena na problematiku migrace, osm set mužů poputuje k policii a zbylá část do úřadů ministerstva kvůli služebnímu zákonu. Právě pod vnitro totiž spadá zastřešující orgán českého úřednictva – generální ředitelství státní služby.

Neklidná bezpečnostní situace v Evropě ovlivněné konfliktem na východě Ukrajiny si žádá i armádní rekruty. Obrana může přijmout dvanáct až čtrnáct set nových vojáků.

Stát chce nabrat 12 tisíc nových zaměstnanců
Zdroj: ČT24

Stovky úředníků kvůli elektronickým pokladnám

Zbytnět potom mají také české úřady. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce přijmout přes 250 nových byrokratů. „Měli by přibýt na Státním zemědělském intervenčním fondu, což je orgán, který vlastně administruje veškeré evropské dotace,“ vysvětluje.

Téměř sedm set lidí se pak chystá nabrat muž, který finanční prostředky svým kolegům rozděluje - ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Většina z nich bude dohlížet na elektronickou evidenci tržeb. Za to ovšem musí čelit i kritice opozice. „Vláda komplikuje život pracujícím lidem, lidem, kteří podnikají, a buduje tady obrovský státní aparát,“ konstatoval předseda občanské demokracie Petr Fiala.