Armáda vymění vozidla pěchoty, hledá se náhrada za zastaralé obrněnce

Brno - Česká armáda bude muset brzy zmodernizovat svá zastaralá obrněná vozidla sovětské výroby, která používá od půlky 80. let. Uvažovanou alternativou je i zakoupení pásových obrněnců ASCOD. I ty budou vystaveny v Brně na IDETu, jednom z největších vojenských veletrhů ve střední Evropě.

Události ČT: Armáda hledá náhradu za obrněnce BVP (zdroj: ČT24)

Obrněná vozidla ASCOD s výkonem více než 700 koní slouží ve Španělsku nebo Rakousku. Za pár let se možná stanou součástí i české armády, mohly by nahradit dosluhující bojová vozidla pěchoty. Hlavní předností ASCODu je vyšší ochrana posádky. „Z čelního pohledu vydrží zásahy munice až do ráže 30 milimetrů,“ vysvětluje expert na vojenskou techniku Michal Zdobinský. „Vnitřní prostor vozidla v porovnání třeba s BVP je podstatně vyšší,“ doplňuje jej Vladimír Matyáš, manažer pro strategické projekty Excalibur Group.

A právě 120 strojů BVP stále slouží v české armádě. Do moderní války se už příliš nehodí. Ukázal to třeba konflikt na východní Ukrajině. „Osádka je v podstatě obložena palivovými nádržemi, dále špatné uložení munice a taktéž špatné pancéřování,“ vypočítává nevýhody stroje odborník na vojenskou techniku Dušan Rovenský.

Ministerstvo obrany se musí v příštích letech rozhodnout, jak dál postupovat. Myslitelné jsou dvě varianty, buďto se stávající pásové transportéry zmodernizují, nebo se zakoupí nové. Kromě ASCODu si čeští vojáci mohou pořídit třeba britsko-švédský obrněnec CV90, československé bojové vozidlo Šakal nebo německý pásový transportér Puma.

Varianty budoucích obrněnců české armády
Zdroj: ČT24

„Pravděpodobně půjdeme cestou výběrového řízení, ale samozřejmě to bude cesta nejvýhodnější pro armádu České republiky,“ říká mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. „Čím dříve se rozhodne, tím více času budou mít české firmy se připravit,“ konstatuje prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. „Klíčové kritérium bude v našem případě cena,“ odhaduje Zdobinský. Letos se chystá ministerstvo obrany vypsat tendry například na nákup nových vrtulníků nebo radarů. K dispozici má více než 10 miliard korun.