Pitr podal stížnost k Ústavnímu soudu v kauze daňových úniků

Brno - Podnikatel Tomáš Pitr podal ústavní stížnost proti verdiktu v kauze daňových úniků z roku 1994. Justice Pitra předloni poslala na čtyři roky do vězení. Část si odpykal ve vazbě, později dosáhl přeměny zbytku trestu na podmínku. Obžaloba Pitra společně s podnikatelem Miroslavem Provodem vinila, že stát připravili o 23,4 milionu korun.

Ústavní stížnost nedávno podal i Provod. Ten řádný trest dostat nemohl, neboť se na něj vztahovala Klausova prezidentská amnestie. Provod však trval na projednání věci, stejně jako Pitr se totiž cítí nevinný. Pitra amnestie nezahrnula kvůli tomu, že se skrýval v cizině. Oba podali také dovolání, Nejvyšší soud je ale koncem loňského roku odmítl jako zjevně neopodstatněná.

Miroslav Provod
Zdroj: ČT24

Kontroverzní podnikatel Pitr byl už dříve pravomocně odsouzen ke tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik. V roce 2007 utekl ze země, v roce 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. 

Uložený souhrnný trest, respektive jeho zbytek, si měl Pitr odpykat ve věznici s dozorem. Obvodní soud pro Prahu 6 však loni v únoru přeměnil trest odnětí svobody na čtyřletou zkušební dobu. „Klidně bych si vzal i osmiletou, aspoň budu hodný a dám pokoj,“ řekl tehdy Pitr novinářům po odchodu ze soudní síně.