Mirek Topolánek obhájil funkci předsedy ODS

Praha - Staronovým předsedou ODS je Mirek Topolánek. V tajné volbě získal na vysočanském kongresu 284 hlasů a porazil tak pražského primátora Pavla Béma, ten obdržel 162 hlasů. Šest hlasů bylo neplatných, nepotvrdily se tak spekulace, že část delegátů bude volbu bojkotovat a odevzdá prázdné lístky. "Nemám tak jásavý pocit jako ve Františkových Lázních, kde mne to zaskočilo," reagoval na výsledkyTopolánek a ihned poděkoval Bémovi za "někdy sice vybuzenou, ale korektní diskusi". "Sláva vítězům, čest poraženým," komentoval výsledek Bém. Pražský primátor také oznámil, že se nebude ucházet o funkci místopředsedy.

Právě tuto volbu a volbu dalších místopředsedů označil Mirek Topolánek na svém prvním brífinku po zvolení za velmi důležitou, svůj mandát sice označil za velmi silný, je prý ale důležité, s jakým týmem se pustí do řešení úkolů daných kongresem. Topolánek se vrátil i ke včerejší diskusi delegátů, která byla ovlivněna jednak drtivou porážkou ODS v podzimních volbách a také vystoupením Václava Klause. Některé projevy označil premiér za velmi osobní a excitované, prý to místy připomínalo hnis vytékající z rány, ta by se ale po kongresu měla zahojit a strana by z kongresu měla vyjít posílená.

Staronový předseda ODS bude v příštím týdnu jednat s koaličními partnery i předáky opozice o dalším vývoji na české politické scéně. Věnovat se chce hlavně přípravám na české předsednictví v EU. V té souvislosti mluvil také o dalších jednáních s předsedou opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem.

Zvolení Mirka Topolánka přivítali oba lídři koaličních partnerů ODS, Jiří Čunek (KDU-ČSL) ho označil za pokračování nastaveného trendu, Martin Bursík (SZ) pak zdůraznil, že je Topolánkovo vítězství důležité jak pro vládu a stabilitu ČR, tak i pro české předsednictví EU.

Ve volbě předsedy byl favoritem Topolánek

Antikomunismus, transatlantickou vazbu vyjádřenou vznikem radaru amerického protiraketového deštníku, ale i „starý dobrý“ kapitalismus slíbil ve svém kandidátském projevu premiér Mirek Topolánek, když se ucházel o znovuzvolení.

Jeho rival, pražský primátor Pavel Bém, chtěl necelým 500 delegátům svým sebevědomým projevem dokázat, že k Topolánkovi existuje alternativa. „Na co jsem sáhl, to jsem vyhrál,“ zdůraznil Bém. Později v projevu prohlásil, že delegátům sjezdu nabízí „pokoru a slušnost“, otevřenou komunikaci a odvahu. Primátor představil deset bodů, proč by měl být zvolen. Zdůraznil mimo jiné, že je dobrým manažerem v Praze, má dobré rodinné zázemí a je „neúnavný strážce principů ODS“.

Podle reakcí politologů a komentátorů byl i po skončení obou kandidátských vystoupení favoritem stále Topolánek. Bémův projev byl výrazně delší, oproti předešlému dni kvalitnější, avšak významově poněkud prázdný, shodují se. 

V rámci regionálních sněmů měl drtivou podporu regionů Topolánek, za Bémem stála jen Praha. V pátečním hlasování o změně stanov pražská ODS nedokázala prosadit žádný ze svých návrhů, a to včetně zkrácení funkčního období nového stranického vedení.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24