Třetí volby v Krupce jsou definitivně platné

Ústí nad Labem – Krajský soud v Ústí dnes zamítl návrh na neplatnost potřetí opakovaných voleb v Krupce na Teplicku. Zamítl také návrh na opakování hlasování. Soud znovu přepočítal výsledky voleb opakovaných 10. září a došel ke stejným výsledkům jako volební komise. Drobné odchylky podle soudu způsobila jen lidská chyba. Manipulace s volebními výsledky se neprokázala. Krupka tak má po roce řádně zvolené zastupitelstvo. Místní politici se nyní budou snažit sestavit koalici.

Podle soudu sice k chybám či drobným prohřeškům mohlo dojít, nebyly ale takového rozsahu, aby ovlivnily celkové výsledky voleb. „Uplácení voličů nebylo prokázáno žádným věrohodným důkazním prostředkem,“ řekla předsedkyně soudního senátu Markéta Lehká. Za nevěrohodné označila i předložené zvukové záznamy. Podle starosty Krupky Milana Puchara (ODS) už ani nešlo o to, zda budou volby platné, nebo neplatné. „Tady se jedná o spor dvou lidí, kteří se snaží jakýmsi způsobem ovládnout radnici a je jim jedno, jestli město funguje, nebo nefunguje,“ řekl ve Studiu ČT24.

Stížnost na opakované volby podalo sdružení Zdravá Krupka. Jeho zástupci v reakci na dnešní verdikt soudu uvedli, že tentokrát už stížnost k Ústavnímu soudu dávat nebudou. Připouští, že důkazy o kupčení s hlasy, které soudu předložili, nebyly úplně jednoznačné. Sdružení navíc ve svém návrhu nemělo podporu žádného z dalších ve volbách kandidujících uskupení. „My víme, že se uplácelo, obracejí se na nás řádově desítky lidí,“ trvá ale na svém Pavel Maleček ze sdružení Zdravá Krupka. Podle další členky sdružení Miloslavy Bačové ale lidé k soudu nepůjdou, protože „v Krupce panuje strašný strach“. 

Město nyní hospodaří s rozpočtovým provizoriem ve výši 110 milionů korun. „Běžný rozpočet, včetně dotací, které by se nám podařilo získat, je 160 až 180 milionů korun. Z toho je jasně vidět, že město nefunguje na 100 procent,“ uvedl Puchar. Nejvíce na to podle něj doplácejí dobrovolné organizace, tělovýchovná jednota a hlavně školy a školky, kde se letos musely zastavit veškeré opravy. Krupka přišla i o peníze na prevenci kriminality.

Při třetích opakovaných volbách se objevila nahrávka, kde prý údajný organizátor kupčení vysvětluje figurantovi, že už mu slibovaných 300 korun za hlas dát nemůže, protože už všechny peníze rozdal. Organizátorem byl údajně místostarosta Zdeněk Matouš (ČSNS 2005 a NK-Šance pro město), jehož uskupení všechny volby vyhrálo. S nakupováním hlasů bylo jeho jméno spojováno už v předchozích případech. „Ta nařčení jsou nesmyslná, nemám důvod něco takového dělat,“ řekl v pátek.