Sloučíme pojišťovny vnitra a vojenskou, vzkazuje koalice

Praha - Experti ze zdravotnické komise ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dnes večer shodli na sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Zároveň chtějí vytvořit jednotné místo pro výběr pojistného. Vyjednavači se dnes rovněž dohodli, že možnost vytvoření rámce pro další slučování pojišťoven budou dále studovat. Výsledkem by v budoucnu mohla být existence pouze jednoho pojišťovacího ústavu.

Podle vyjednavače TOP 09 Vladimíra Pavelky chtějí strany rodící se vládní koalice také vytvořit jednotná pravidla, která by byla závazná pro všechny zdravotní pojišťovny.

Straničtí odborníci dnes diskutovali i o možnosti zrušení zdravotnických poplatků v případě, že bude zavedena jiná forma spoluúčasti pacientů, jak navrhují Věci veřejné. Pavelka podotkl, že se TOP 09 nebrání zrušení třicetikorunového poplatku za položku na receptu. Místo něj by mohl být zaveden stejný poplatek za jednotlivý recept.

V jednání je také možnost navýšení poplatků za lékařské vyšetření z 30 na 50 korun, za hospitalizaci by pacienti mohli platit rovnou stokorunu. Stejnou sumu by lidé zaplatili i za lékařskou službu první pomoci. Tato témata jsou však natolik důležitá, že se jimi budou zabývat nejvyšší vyjednavači stran ve skupině K9, podotkl Pavelka. Zdravotničtí experti se shodli i na podpoře paliativní a náhradní péče.