Chlapci zřejmě v léčebně Opařany sexuálně zneužívali nezletilého

Opařany - Policie vyšetřuje případ sexuálního zneužívání v Dětské psychiatrické léčebně v Opařanech na Táborsku. Dvanáctiletý chlapec, který se měl v léčebně léčit z depresí, tvrdí, že ho starší chlapci nutili k orálnímu a análnímu sexu, a když vše oznámil sestřičce, zbili ho. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Z policejního spisu podle listu vyplývá, že to nemusel být jediný případ. Deník píše, že policie pouze oficiálně potvrdila, že sexuální zneužívání v největší tuzemské psychiatrické léčebně pro děti vyšetřuje, ale vzhledem k věku aktérů nemůže sdělit žádné podrobnosti.

Z policejního spisu podle chlapcovy matky vyplývá, že poškozených dětí je pět a pachatelé jsou čtyři ve věku od 13 do 16 let. Trestní oznámení pravděpodobně podal někdo z léčebny.

Vedení léčebny nechce podezření komentovat. Ředitelka léčebny Iva Hodková uvedla, že není jisté, zda si chlapec obvinění nevymyslel. Na druhou stranu připustila, že personál opravdu nemusel malé pacienty uhlídat a k sexuálnímu zneužití dojít mohlo. „K podobným činům dochází v rodinách, na dětských táborech, ve školách a nikdo ho hned třeba nezjistí,“ řekla dnešní MfD.

Léčebna v Opařanech podle její ředitelky dlouhodobě pracuje na větší bezpečnosti. Snížila počet pacientů na stanicích, v pokojích a má bezpečnostní alarm.

„Instalovali jsme na všech rizikových místech bezpečnostní zrcadla, zvýšili jsme i počty personálu,“ konstatovala Hodková. V Opařanech má jedna sestra na starosti pět pacientů, v bohnické léčebně ještě víc. Ať už by měl k lepší bezpečnosti vést větší počet zaměstnanců, nebo technické vybavení, je to otázka peněz. Právě ty ale podle vedení léčeben obzvlášť v dětské psychiatrii chybí.

Incidenty jsou v psychiatrických léčebnách běžné

Sexuální násilí nebo vražda patří v psychiatrických léčebnách k výjimečným událostem. Agresivita mezi pacienty i vůči personálu je podle zkušenosti zaměstnanců běžná. „Mimořádných událostí tohoto typu máme desítky ročně. Můžeme počet incidentů minimalizovat, nemůžeme jim však úplně zabránit,“ řekl Martin Hollý ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice.